Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Gondolatok a méhek etetéséről, takarmányozásáról

Gondolatok a méhek etetéséről, takarmányozásáról
A napokban lefűzött, irattározott dolgok között kutatva bukkantam rá nagybátyám (sajnos ő már nincsen közöttünk) méhészettel kapcsolatos kézirataira, és a szemem megakadt két lepény készítési receptjén, melyet most érdekességképpen osztok meg. Nagybátyámról tudni kell, 13 éves korától 80 éves koráig méhészkedett.

Ecetes cukorlepény készítése

Szükséges eszközök:  az állomány számának megfelelő darabszámú, egyforma etető, ugyanannyi fólia lap az etetők kibéleléséhez, esetleg két oldalán, ha az etetők anyaga fa, a fóliát rajzszeggel rögzíteni lehet, hogy megtartsa az alakját. Ha a beleöntött anyag nagyon beleköt, a sarkokat kaptárvassal kissé megindítjuk. A fent leírtakat kissé kevesebb etetővel is meg lehet oldani, ha pl. csak 11 kg kristálycukorból készítünk és ehhez csak 10 db egyforma etető kell és annyiszor ismételjük meg a főzést, ahány méhcsaládnak akarunk adni. Tehát 25 literes fazék (nem lábas!), egy sötét színű fakanál, 11 kg kristálycukor, 2,2 liter víz, 1,5 dl ecet (10-20 %-os).
Főzés: A cukrot a vízzel felfőzzük. A forrás kezdeténél az ecetet belekeverjük, majd 16 percig forraljuk. Ezután hideg helyen keverve hűtjük addig, míg a fakanálon fehér tejfeles csík jelenik meg, majd ezt követően az előre elkészített etetőkbe szétöntjük.

Gyógylepény

100 kg cukorhoz: 6 kg méz, 2-4 l. vízzel feloldva és felforralva, lehabozva mindaddig, amíg elveszti a habját
6 kg élesztő, 6 kg porcukor rászórva, mindaddig keverve, míg egyenletesen nem cseppfolyós
1,5 kg citrom leve, a sárga héjon kívül minden belemehet
0,50 kg fokhagyma megtisztítva és ledarálva
10 doboz 2 g-os Fumagilin*
30 g Neotesol (kakaspor)* (akkoriban mindkét termék méhészetben használatos volt)

Elkészítés módja:

A mézet a vízzel felforralva, megfelelő nagyságú edénybe öntjük, ezt követően az élesztő és a cukor összekeveréséből származó masszához a citromlét, a darált fokhagymát hozzáadjuk. Így elérjük, hogy megfelelő kézmeleg anyagot kapunk, és ehhez ilyen hőfok mellett adjuk a gyógyszereket. Mindezek után egyenletesen elkeverjük, majd ezek után felosztjuk az elkészült masszát annyi felé, amennyit egy edényben megfelelő porcukor-virágpor hozzáadásával kézzel megfelelő keményre képesek vagyunk gyúrni. Ha nincs elég virágporunk, abban az esetben a méz és a víz arányával kell variálni.

Ha kész vagyunk a teljes mennyiséggel, műanyag szüretelő edényekben pár napig hagyjuk érlelődni, majd ezt követően 1 kg-os vagy 1,5 kg-os (20 x 35 , 25 x 35) nylon zacskóba, ha elég kemény késsel szeleteljük, ha nem kézzel porciózzuk.
Lám, mennyit változott a világ. Akkoriban számára elképzelhetetlen lett volna, a mostani luxus: a kész méhtakarmányok. Tudom, hogy még ma is sokak számára az a biztos, amit a két kezével beletesz, illetve belegyúr a lepénybe méhei számára. A ráetetés, kiegészítő etetés szükségességének kérdése mára már szélesebb körben is elfogadott tény, különös tekintettel a jelentős mértékben lezajló éghajlati változásokra, melynek következtében valószínűleg át is kell gondolnunk méhészkedésünket, és alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut a hétköznapokban az otthoni főzésre, és nincs ez másképpen méheink esetében sem. Saját tapasztalatból kiindulva, családi méhészkedésünk kezdetekor még külön program volt, hogy nagy lelkesen lepényt készítettünk, versenyezve, hogy kié lesz a jobb állagú, milyen egyéb kiegészítőket, mint például Apibiovit, Apilac, Apiherb tegyünk a lepénybe, milyen arányban, melyiket hordják majd el a méhek jobban, szóval a kísérletezgetés lázában égve. Aztán ahogy a családok száma egyre növekedett, sajnos egyre kevesebb idő jutott az ilyen irányú kísérletezgetésekre. Ezzel párhuzamosan megjelent az első felhasználásra kész cukorlepény a magyar piacon is, ez pedig a német Südzucker cég terméke, az Apifonda, mely 15 kg blokkokban, illetve 2,5 kg zacskós, és legújabban már 1 kg-os zacskós kiszerelésben vásárolható. A nagyobb kiszerelésnek természetesen ár előnye van, azonban szeletelni kell. Ehhez a legjobban bevált módszer a kerethuzal, mivel késre és egyéb vágószerszámra tapad. A kisebb kiszerelés árban drágább, de kényelmesebb. A zacskón néhány lyuk kialakítása után a léputcák fölé egyszerűen behelyezhető. A termék minőségével nem volt probléma, a méhek elhordják, nem morzsalékolják, nem megy pocsékba. Egy másik cukorlepény család, Apicandy, egyik tagja szintén idesorolható, mely 1 kg-os és 2 kg-os kiszerelésben kerül gyártásra. Mivel nem csak felhasználóként ismerjük a termékeket, de forgalmazzuk is, a méhészektől, és az anyanevelőktől kapott visszajelzések is nagyon pozitívak. A hátrányuk jelenleg a rendkívül magas Euro-HUF árfolyam, amely drágítja a termékeket.

Még ugyanebbe a kategóriába tartozik az ipari Fondan, amely 20 kg-os kiszerelésben vásárolható. Szeletelésére a fentiekben leírtakat ajánljuk. Állagát tekintve puhább, felhasználói visszajelzések itt is, többségében, pozitívak. Az ára pedig kedvező.
Tehát ebben a kategóriában kínált termékek az alábbiak:

Apifonda 15 kg-os blokk
Apifonda 2,5 kg-os zacskó (1 kartonban 5 x 2,5 kg = 12,5 kg)
Apifonda 1 kg-os zacskó (1 kartonban 12 x 1 kg)
Apicandy cukorlepény 1 kg-os (12 x 1 kg/karton)
Ipari fondan 20 kg-os blokk

A következő kategória, amikor nemcsak „sima” cukorlepényről beszélünk, hanem cukorlepény dúsítva például fehérjével, sörélesztővel, illetve más takarmány kiegészítővel. Amennyiben kényeztetni szeretnénk méheinket, illetve a körülmények olyanok, hogy úgy ítéljük meg, hogy még komplexebb pótlásra van szükség a tavaszi serkentéskor, ajánlani tudjuk ezt az élelmiszerpótlást is.
Az általunk forgalmazott palettában, az alábbi, ebbe a kategóriába sorolt termékek a következők:

Apicandy proteico, (1 kg-os kiszerelés) – fehérjepótlásra, tavaszi serkentésre (12 x 1 kg/karton)
Api-Herb candy, (1 kg-os kiszerelés) – Nosema megelőzésére (12 x 1 kg/karton)
Vernalis complex lepény (0,5 kg-os kiszerelés)  - Optima és Nozevit tartalmú gyógyhatású készítménnyel, vitalizáló hatással

A takarmány kiegészítők közül pld. az Apibiovit  (1000 ml-es kiszerelés) fehérjepótlásra, tavaszi serkentésre, az Apilac  (100 g-os kiszerelés) egy probiotikum jellegű takarmány kiegészítő, magas B vitamin tartalommal – kifejezetten kedvező hatással a méhek bélflórájára. Mindkét termék lepénybe és cukorszirupba is egyaránt keverhető, és a két termék együttes alkalmazása is ajánlott. 
A sörélesztő, mint fehérje forrás, is széles körben alkalmazott, jelenleg 1 kg-os és 10 kg-os kiszerelésben kapható.
Kömelsz méhtápszer 500 g – növényi fehérjék, szénhidrátok, növényi zsírok, ásványi anyagok, szerves sav alkotja a magyar piacon már régóta jelen lévő takarmány kiegészítőt.

A gyógyhatású készítmények közül az alábbiakat kínáljuk

Api-Herb, mely 40 g-os, 500 g-os és 1000 g-os kiszerelésben kapható.
A Nosema apis és ceranae fertőzöttség kiegészítő kezelésére szolgáló készítmény. Ennek a terméknek a felhasználásával került forgalomba az ApiHerb candy cukorlepény ( 1 kg-os zacskó)
Nozevit (50 ml, 250 ml, 500 ml kiszerelésben)
Csersav tartalmánál fogva ajánlott a nosema fertőzés megelőzésére
Hive Alive (100 ml, 500 ml, 2000 ml kiszerelésben)
Erős, egészséges méhcsaládok létrehozásában segít, a Nosema és a varroatózis elleni küzdelemben

Ne feledkezzünk meg a megújult régebbi készítményekről, mint pld. Méhmedika forte (1 l), amely a mézelő méhek költésmeszesedésének és a Varroa destructor atka fertőzöttségének a kiegészítő kezelésére szolgál, illetve a Nonplusz (1 l), mely Nosema ceranae és Nosema apis  kiegészítő kezelését szolgálja.

Méhészeti késztakarmányainkról, takarmány kiegészítőinkről bővebb információt olvashatnak az alábbi linkre kattintva.
https://erista.hu/mehtakarmanyok-takarmanykiegeszitok/kesztakarmanyok
https://erista.hu/mehtakarmanyok-takarmanykiegeszitok/takarmanykiegeszitok

A Nemzeti Program 2020/2021 év végrehajtási időszakában a cukorlepények, gyógyhatású készítmények a gyógyszer-cukor jogcím alatt a támogatott termékek közé tartoznak.