Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

​Gyógyszeres cukorlepény méheknek

​Gyógyszeres cukorlepény méheknek
A méhek számára készített cukorlepényről alapvetően elmondható, hogy az érintett álatok kondícióját javítja, emellett megkönnyíti a beteleltetést is, ráadásul a tavaszi ébredezés során is nagy hasznot nyújthat a készleteikből kifogyó állatok számára. Emellett pedig hozzájárul az egészséges családok fenntartásához és támogatja a méhek energiaszükségletének fenntartását, valamint az emésztőrendszerük ideális állapotáról is gondoskodik. Ezek a pozitív hatások pedig tovább fokozhatók akkor, ha az ínyencség amit beszerez a számukra, gyógyszeres cukorlepény méheknek

Mit nyújt a gyógyszeres cukorlepény méheknek?

Valójában ezek a lepények olyan állatgyógyászati készítmények, amelyek tökéletesen alkalmasak a Varroa atka, a Nosema apis és ceranae fertőzöttség megelőzésére, valamint az azokhoz tartozó kiegészítő kezelésekre. A hozzáadott virágporpótló, valamint az inaktivált sörélesztő gondoskodik a méhek fehérje, vitamin és ásványi anyag szükségletéről. Ezáltal növeli a méhek általános ellenálló képességét, a megfelelően működő immunrendszer pedig javítja stressz tűrésüket és a toleranciájukat is az atkával szemben. Ráadásul mindezek mellett elősegíti a nosema spórák mennyiségének csökkenését is úgy, hogy a készülő méz minőségét közben nem befolyásolja.  

gyógyszeres cukorlepény méheknek

Miért olyan fontos a megelőzés is?

Hangsúlyozandó, hogy a gyógyszeres cukorlepén méheknek nem csak akkor adható, ha fertőzöttségről van szó, ugyanis a megelőzésben is komoly szerepe van. Mindez azért nagyon fontos, mert például varroa atka a méhészek egyik legádázabb ellensége, amely ellen fontos tudatosan védekezni. Ellenkező esetben ugyanis komplett méhcsaládok pusztulásához vezethet egy ilyen fertőzés. A nozémia pedig a legerősebben a dolgozókat érinti, de még az is előfordulhat, hogy a fertőzött anya petefészke sorvadni kezd. A család ennek nyomán elnéptelenedik, vagy annak ellenére nem népesedik, hogy fiasítása is van, és élelemben sincs hiány. Vagyis minden szempontból nagyon lényeges az időben megkezdett és folyamatos védekezés. 

 

Mennyit érdemes adni ebből a cukorlepényből?

Ez mindig az adott márkától függ, de jellemzően egy csomag gyógyszeres cukorlepény méheknek egy méhcsalád kiegészítő kezeléséhez elegendő, egy alkalomra. A teljes kezelés elvégzéséhez megelőzés esetén általában kettő, fertőzöttség kiegészítő kezelése mellett viszont három, de legfeljebb négy gyógylepény etetése ajánlott. Ezáltal ugyanis megőrizhető e téren egyfajta folyamatosság. 

gyógyszeres cukorlepény méheknek

A mézzel való etetés semmilyen szinten nem javasolt!

Legyen szó hagyományos etetésről vagy gyógyszer adagolásról, a mézzel való etetés semmiképpen sem javasolt. Ennek legfőbb oka az, hogy még akkor is fennállhat a fertőzöttség veszélye, ha az saját termesztésű. Ebből kifolyólag mindenképpen érdemes cukorlepénnyel végezni a táplálást, így nem kell aggódia annak összetétele és minősége miatt. Ráadásul ezáltal a megfelelő gyógyszerek és gyógyhatású készítmények is úgy juttathatók be a kaptárba, hogy azok biztosan célba érnek a méhek szervezetében. Így pedig garantáltan kifejtik majd pozitív hatásukat.