Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

A legideálisabb méhészeti takarmányok, takarmánykiegészítők!

A legideálisabb méhészeti takarmányok, takarmánykiegészítők!

Az évnek vannak olyan időszakai, amelyek kevésbé kedvezőek a méhek számára. A zord időjárás és a hideg megviselheti a családokat. Ilyen esetekben érdemek különböző méhészeti takarmányok, takarmánykiegészítők beszerzése. E termékek között számos, a méhek szervezete számára kiemelten hasznos, sokszor a túléléshez szükséges készítmények találhatók, tele vitaminokkal és magas tápértékkel. Megmutatjuk, melyek ezek!

Kész takarmányok

A kész takarmányok között cukorlepény és cukorszirup is található, amelyeknek az év bizonyos időszakaiban nagy hasznát veszik a méhészek. Amikor megjelennek a tavasz első napsugarai és odakinn tartósan 5-10 Celsius fok között van a hőmérséklet, eljön az egyik legszebb időszak a méhészek életében. A méhek ugyanis ilyenkor kirepülnek és megmutatják, túlélték a telet és jól vannak. Fontos azonban az, hogy ilyenkor adjon élelmet nekik. Így nem fogynak ki teljesen a készletek, ráadásul az általuk termelt méz megmarad a fiasítás részére. Egyébként az igen gyakori tévhitek egyike az, hogy a méhek etetéséhez a legjobb választás a méz. A helyzet az, hogy ez kifejezetten rossz választás, ugyanis a méznél akkor is fennáll a fertőzöttség veszélye, ha az saját termelésű. Az egyik legjobb módszer erre a puha cukorlepény használata, amelyek egyszerűen be kell csúsztatni oda, ahol egyszerűen hozzáférnek az állatok, mégsem zúdulnak fel miatta. A cukorlepényt a repcevirágzás kezdetéig folyamatosan, kéthetente adhatja a méheknek, pótolva ezzel az élelmet a hidegebb, szeles, esős napokon.

Erista méhészeti webáruház méhészeti takarmámyok
A cukorszirupnak inkább a télre való felkészítésben van szerepe. A szirup kaptárba való bejuttatásának számos különböző módja van, de a lényeg, hogy jusson el a kaptár felső részébe. Innen a méhek úgy gyűjthetik be ezt, mint a nektárt, feldolgozzák és elraktározzák a lépek sejtjeibe, ami nagyon jól jön majd a zord, téli napokon. 

Takarmánykiegészítők

A különböző méhészeti takarmányok és takarmánykiegészítők használata olyan időszakokban javasolt, amikor nem áll a méhek rendelkezésére természetes táplálékforrás. 

A sörélesztő például remek pollen helyettesítő fehérjeadalék, amely tizennégyféle ásványi anyagot, tizenhatféle aminosavat, és tizenhétféle vitamint tartalmaz. Tavasszal az első kirepüléskor érdemes kihelyezni egy széles szájú edényben. 

A méhtápszer pedig a természetes védekezés lehetőségét hordozza magában a mézelő méhek számára Erre nem minden családnak van szüksége, de olykor előfordulhat. A tápszer virágpor minőségű, csak természetes, mézben is előforduló, mézbarát anyagokat tartalmazó készítmény, a mézből nem mutatható ki. 

A fentiekből is jól látható, hogy a méhészei takarmányok, takarmánykiegészítők használata sokszor elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek és aktívak maradjanak a méhek. Fontos azonban, hogy mindezeket megfelelő helyről szerezze be és körültekintően adagolja az ideális időppntban. A családok pedig gazdagon meghálálják majd a gondoskodást. 

Tartalomhoz tartozó címkék: méh védelem méhészbolt