Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Mire lesz szüksége egy méhészbolt kínálatából egy kezdő méhésznek?

Mire lesz szüksége egy méhészbolt kínálatából egy kezdő méhésznek?

Ma már az ország számos területén található méhészbolt, azonban ez nem mindig volt így. A méhek termékeinek emberi hasznosítása egyidős az emberiséggel. A vegyes táplálkozású ember hamar felismerte a méhlakások jelentőségét. A történelem előtti idők embere az egész lépet elfogyasztotta. A gyűjtögető életmódról az ember 8-9 ezer évvel ezelőtt tért át a termelésre, ezután sziklarepedések helyett kaptárköveket faragtak ki. Fában szegény vidékeken pedig szalmából, gyékényből és vesszőből font méhlakásokat készítettek és agyag edényekben tárolták a mézet. A mai modern méhészeti eszközök jelentősen megkönnyítik a gyűjtést és tárolást.

A méhészbolt polcáig vezető út

A méhészkedés egyik legfontosabb és egyben legdrágább felszerelési tárgya a méhlakás. Ma már nem vitatkozunk arról, hogy kas legyen-e ez vagy kaptár, mert a kas fölött eljárt az idő. Bármilyen nagy előnye is olcsósága, annyi hátránya, hogy a kasos méhészetet berendezni, vagy arra akár az állomány egy részével is áttérni, senkinek sem ajánlható. 

Különböző kaptárfajtákról beszélhetünk:

Álló – hasáb alakú, egybeépült láda, egyik oldala levehető előnye az, hogy kis helyet foglal el.

Rakodó – szintén álló, mert egymás fölött több keretsora van, de mindegyik külön, levehető fiókban elhelyezve.

Fekvő – ez a legegyszerűbben kezelhető mind közül.

Ezek szintén megtalálhatóak a legtöbb méhészbolt kínálatában. A lépek elhelyezkedése szerint megkülönböztetünk hideg és meleg építményű kaptárt. Meleg építményű kaptárnál a lépek lapjukkal helyezkednek el a kijáró nyílás felé, még a hideg építményűnél az élével.

 

A méhészeti eszközök, amelyek nélkül tilos nekilátni

Fedelező - Ez egy fésűre emlékeztető fém eszköz, feladata, a fedelezés feltépése. Egy markolatból és egy fésűszerű részből áll, melynek fogai hegyesek, így könnyen behatolnak a viaszba. Fedelezést akkor végez egy méhész, ha a méhek a lép sejtjeit csordultig hordták mézzel, ekkor a dolgozók a cellák fedelét egy kis viaszfedéllel lezárják. A méhészbolt kínálatában megtalálhatóak modernebb verziói is.

Pergető - A pergető egy mosógéphez hasonlóan működő méhészeti eszköz. “Dobjába” behelyeznek több mézzel teli keretet, hogy ebből kinyerjék a mézet. Bekapcsolt állapotában a méz úgy csurog ki a sejtekből, mint centrifugázás közben a ruhákból a víz. A kifolyt mézet a dob alján egy terelő vályú összegyűjti, és kivezeti egy edénybe. A szennyeződés elkerülése érdekében egy szűrőt is elhelyezhetnek az edényre, ez szintén megtalálható a méhészbolt kínálat akár online felületén is. 

Füstölő - Ez az eszköz a méhészeti eszközök közül az egyik legfontosabb. A méhek elriasztása, csillapítása érdekében a füstölőt használva füstöt fújnak az állatokra. A füstölő egy hengerből áll, melyben a parázs található, egy markolatból, és ritkábban egy fújtatóból, mely nagyban megkönnyíti a munkát. Füstölő anyag lehet: kukoricacsutka, taplógomba, gyékény buzogánya. A legjobb típusok szintén megtalálhatóak a méhészbolt kínálatokban. 

Keret - Általában hársfalécből készült fa keret, melybe hálósan vékony drótot húznak be, hogy megakadályozzák a lép kitörését. Elérhető a méhészbolt online felületein is, a keret ki-be helyezhető a kaptárba, ennek előnye, hogy a lép ép marad, és visszakerül a méhekhez, így a fölös lépépítés megelőzhető, így nő a méz hozama is. 

Egy méhészbolt kínálatában valamennyi eszköz, többféle formában és minőségben megtalálható, ezek a méhészeti eszközök valóban nélkülözhetetlenek a méhek tartása és a méz begyűjtése esetén.

Tartalomhoz tartozó címkék: méhészeti eszközök