Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Miért fontos a cukorlepény a méhek számára?

Miért fontos a cukorlepény a méhek számára?
Időről időre eljön az az időszak a méhészek életében, amikor bizony a méhek is takarmányozásra szorulnak. Ugyanis bizonyos időszakokban előfordulhat, hogy szükségük van némi pótlásra. Ehhez pedig a legjobb, ha minőségi cukorszirup méheknek készült változatát kapják, természetesen fokozott odafigyelés mellett. Lássuk, mit érdemes tudni a méhtakarmányok világáról és miért olyan fontos a cukorszirup adagolása a méhek számára!

Miért van szüksége a méheknek cukorlepényre?

A cukorlepénnyel való takarmányozás egy évben több alkalommal is esedékes lehet. Ilyen időszak például a tavaszi ébredés, így amikor újra kirepülnek a méhek, adhatunk nekik egy kis tartalékot. Ha pedig még van mézük, ne azt egyék, az maradjon meg a fiasításnak. Lényeges, hogy soha nem szabad megengedni azt, hogy a család készlete teljesen kifogyjon. Hasonlóan zajlik a tél előtti éra is, amikor szükség lehet a cukorlepény méheknek készült változatára az aszályos évek az őszi időszakában, betelelés előtt. Így nagyobb eséllyel élik túl a telet a méhek és biztosan nem fogynak ki a készleteikből. Mindemellett adható nekik a családok serkentése céljából is. Ilyenkor az élelemmel egyébként jól ellátott családokban a hordás érzetét kelthetjük. Ezzel pedig az anyákat szaporább petézésre ösztökéljük, ami pozitívan hat a családokra. 

 

Mennyi cukorlepényt érdemes nekik adni?

Az időszakok a fentiek alapján már világosak, ám a mennyiséggel kapcsolatban továbbra is lehetnek kérdések. Általánosságban elmondható, hogy az ilyen jellegű etetést mindig nagy adagokkal kell végezni, hogy a család minél előbb készletet raktározzon. Így lehetnek számukra később gondtalanok a hétköznapok akár a téli behúzódás idején is.

Miért nem érdemes mézet adni nekik?

 Bár sok helyen hallani, hogy a méz a legjobb pótlás ilyenkor, mégsem érdemes ezt a gyakorlatot követni. Ennek az oka, hogy a méz esetében akkor is fennállhat a fertőzöttség veszélye ha az saját termesztésű. Éppen ezért mindenképpen érdemes cukorlepényt adni méheknek és ennek segítségével végezni az etetést. Ezt azonban mindenképpen óvatosan kell behelyezni a kaptárba, mert ellenkező esetben felzúdulhatnak annak lakói. A biztonságos behelyezéshez először óvatosan hajtsa fel a takarást, majd ezt követően nyomjon alá egy adag füstöt. Ez idő alatt csúsztassa oda a lepényt, ahol a méhek tartózkodnak, majd óvatosan helyezze vissza a takarást! Így észrevétlenül” kedveskedhet a számukra és segítheti őket némi pótlással. 

 

Vagyis bár egy nagyon fontos a cukorlepény méhtakarmányok között, mégis nagyon lényeges odafigyelni annak minőségére, adagolására és mennyiségére egyaránt. Mindezek által olyan pluszt nyújthatunk a méheink számára, amelynek köszönhetően boldog, kiegyensúlyozott, termékeny és szorgos lakók élnek majd a kaptárokban, akik számos téren megörvendeztetik a méhészeket. 

Tartalomhoz tartozó címkék: cukorlepény cukorlepény méheknek