Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Méh anyarács választás

Méh anyarács választás

A méhészetben számtalan különböző eszközre és kiegészítőre van szükség, ha valóban pontosan, precízen és nem utolsósorban eredményesen szeretnénk végezni a munkánkat. Ilyen például az anyarács is, amelynek a szaporodásban van komoly szerepe. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezzel kapcsolatban és mire kell figyelni, ha egy méhészbolt kínálatában böngészünk. 

Mi is az a méh anyarács?

E a rácsos méhészeti eszköz esetében a rács nyílásai éppen akkorák, hogy a dolgozók átférjenek rajta, ám a nagyobb termetű herék és a párzott, petéző anyák már nem. A nyílások hosszúkásak, és a jól elkészített rács nyílásainak széle tompa, nem okoz sérüléseket, vagyis bátran közlekedhetnek rajta keresztül. 

 

Mi a cél a méh anyarács használatával?

A méh anyarács célja egyrészt, hogy az anyákat elkülöníthessük, valamint a heréket kiszűrhessük a pároztató kaptárból. Emellett anyátlan dajkacsaládoknál is használhatjuk annak érdekében, hogy a kóbor anyák ne tudjanak beköltözni. A hatékony méztermelés egyik fontos alappillére, hogy a keretekbe petéző méhanyát elkülönítsük attól a résztől, ahova a méhek a mézet hordják. Ha ezt nem tesszük, akkor az anya belepetézik a mézes keretekbe, ami rengeteg plusz munkát eredményez. Használatával az anyának létrehozunk alulra zárva egy fészket, tőle elkülönítve pedig a bármikor biztonsággal leszöktethető mézteret.

 

Mire érdemes odafigyelni az eszköz használata esetén?

Alapvetően két fontos dolog van, ami miatt szemmel kell tartani  a kaptárt, amelybe méh anyarács került beszerelésre. Az egyik, hogy mindenképpen biztosítani kell minden leválasztott részen röpnyílást, ugyanis sok méh tart ettől az eszköztől és benn is rekedhetnek az egyik oldalon. A másik, hogy előfordulhat, hogy a réseket propolisszal, viasszal tapasztják be, így azokon egy idő után nem tudnak átjárni. Ilyenkor mindenképpen meg kell tisztítani a kiegészítőt. 

 

Megbízható méhészbolt, széles kínálat

Egy igazán jó minőségű termékeket forgalmazó, széles termékkörrel rendelkező méhészbolt kínálatában amellett, hogy különböző méretű méh anyarácsok kaphatók, az anyagok között is bátran lehet válogatni. Az alumíniumból készült típusok például minden típusú kaptárba ajánlottak, ráadásul a forró vizes tisztítás során nem kell aggódni a deformációtól és a fertőtlenítő szereknek is ellenáll. A műanyagból készült verziók pedig valódi gazdaságos megoldást jelentenek a méhészek számára. Emellett létezik olyan méh anyarács is, amely acélból fűzött 1,5 mm-es huzalpálcákkal van felszerelve. A munkásméhek sérülésmentes közlekedését biztosítja a 4,2 mm-es pálcatávolság. Mindezeken felül a tisztítókról sem szabad megfeledkezni, a kifejezetten méh anyarácshoz készült tisztítók segítségével megtisztíthatja a propolisszal, viasszal eltömődött eszközt. Vagyis egy igazán jó méhészbolt biztosítja azt, hogy széles kínálatból válogasson és megtalálja az Önnek leginkább megfelelő eszközöket, kiegészítőket. Így felhőtlen és gondtalan lehet a méhekkel töltött idő. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: méhészeti eszközök