Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Cukorlepény ideális méhtakarmány lehet!

Cukorlepény ideális méhtakarmány lehet!

Vannak olyan időszakai az évnek, amikor a méheknek is szükségük van a megfelelő takarmányozásra vagy legalábbis némi pótlásra e téren. Ehhez remek választás lehet a minőségi anyagokból készült cukorlepény, de számos más remek alternatíva is létezik e téren. Lássuk, mi mindent érdemes tudni a méhtakarmányok világáról!

Mi is az a cukorlepény és miért, mikor van rá szüksége a méheknek?

A cukorlepény több alkalommal is hasznos lehet a méhek számára, így egy évben több alkalommal is érdemes nekik kedveskedni ezzel a finomsággal. Az egyik tipikusan ilyen etap a tavaszi ébredezés, amikor tartalékra lehet szükségük a kaptárakban, hiszen ha a család teljes készlete kifogy, az nagy gondokat vonhat maga után. A másik a tél előtti éra is, amikor szükség lehet a cukorlepény méheknek készült változatára, hiszen a betelelés előtt nagyon jól jön az extra tartalék számukra. Ráadásul ennek hála nagyobb eséllyel élik túl a telet a méhek és biztosan nem fogynak ki a készleteikből. Harmadrészt amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy adható nekik a családok serkentése céljából is a cukorlepény, hiszen ha élelemmel alaposan el van látva a család, a cukorlepény által a hordás érzetét kelthetjük, ez pedig az anyákat szaporább petézésre ösztökélheti. 

 

Mennyi cukorlepény ideális a méhek számára?

Bármelyik időszakról és célról is legyen szó, az ilyen jellegű etetést mindig nagy adagokkal kell végezni, hogy a család minél előbb készletet raktározzon. Így lehetnek számukra később gondtalanok a hétköznapok akár a téli behúzódás idején is. Vagyis kis mennyiségekben soha nem érdemes gondolkozni. 

 

Cukorlepény helyett méz?

A méhtakarmányok kapcsán sok helyen lehet hallani és olvasni, hogy a méz a legjobb pótlás a méhek számára, ám a gyakorlat egyáltalán nem ezt igazolja. Ugyanis a méz esetében akkor is fennállhat a fertőzöttség veszélye, ha az saját termesztésű. Éppen ezért mindenképpen érdemes cukorlepényt adni méheknek és ennek segítségével végezni az etetést. 

 

Hogy érdemes odaadni a méhtakarmányt?

A cukorlepényt mindenképpen óvatosan kell behelyezni a kaptárba, mert ellenkező esetben felzúdulhatnak annak lakói. A biztonságos behelyezéshez először óvatosan hajtsa fel a takarást, majd ezt követően nyomjon alá egy adag füstöt. Ez idő alatt csúsztassa oda a lepényt, ahol a méhek tartózkodnak, majd óvatosan helyezze vissza a takarást! Így észrevétlenül” kedveskedhet a számukra és segítheti őket némi pótlással.

 

Vagyis a cukorlepény egy kifejezetten különleges méhtakarmány, amely kapcsán ha odafigyelünk a minőségre és az adagolásra, nagyon sok pozitívumot érhetünk el általa. Hiszen mindezek által olyan pluszt nyújthatunk a méheink számára, amelynek köszönhetően boldog, kiegyensúlyozott, termékeny és szorgos lakók élnek majd a kaptárakban. 

Tartalomhoz tartozó címkék: cukorlepény