Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Varroa atka elleni védekezés

varroa atka elleni védekezés

forrás:Shutterstock

Varroa atka elleni szerek

Aki méhészettel foglalkozik az hamar rájön, hogy a méztermelés valódi sikere az atkák elleni védekezésben rejlik, ugyanis az atkák túlzott szaporulata és nem megfelelő kezelése idővel akár az egész méhcsalád fertőzését és pusztulását is okozhatja.

 

Ahhoz, hogy a méhek túléljék a telet és egészségesen kezdjék a következő tavaszt, az atkák okozta fertőzöttséget a minimumon kell tartani. A sokak által ismert varroa atka legnagyobb veszélye, hogy a méhészek nem veszik időben észre a megfertőződést, ugyanis az atkafertőzöttség korai szakaszában a méztermelés még nem esik vissza, azonban a paraziták ott vannak és folyamatosan szaporodnak.

Mi az a varroa atka?

A varroa atka (Varroa destructor) egy olyan ázsiai parazita, ami a méhek test nedvével táplálkozik. Egy kifejlett nőstény átlagosan 1 x 1,5 mm méretű, barna színű. Ezzel szemben a hímivarú egyedek sokkal kisebbek és csak ritkán láthatók.

 

Az atkák a lépsejteken kívül viszonylag gyorsan mozognak, legtöbbször a méhek potroh szelvényeinek tapadnak meg és onnan táplálkoznak. Fontos, hogy a varroa atkák csak akkor tudnak szaporodni, hogy ha van fedett fiasítás. Ha nincs, akkor maximum 80-90 napig tudnak életben maradni, ez után elpusztulnak. 

varroa atka méhbábon

Forrás:wikipedia

Azokon a területeken, ahol a klíma kedvező a varroa populáció viszonylag gyorsan, exponenciális nő, épp ezért a védekezés minden évben egy komoly problémát jelent a méhészek számára.

varroa atka fejlődése

forrás:hillspet.hu

Az ábrán jól látszik, hogy a fiasítás az év közepe körül tetőzik, ami azt jelenti, hogy ha ekkor nem védekezünk, akkor a fiasítást követően a varroa fertőzöttsége nagyon jelentős lesz.

Hogyan fertőződhetnek meg a méhek?

Az ázsiai méhatkák csak akkor tudnak huzamosabb ideig életben maradni, ha a közvetlenül a méh kolóniákban élősködnek és szaporodnak. A varroa a méhek testén megtapadva azok szövet és testnedvéből táplálkozva tudnak fejlődni, miközben vírusokat és további kórokozókat juttatnak a test felületére. Fontos, hogy a méhek ‘vére’ az emberrel ellentétben nem tartalmaz véralvadásra késztető faktorokat, épp ezért a kórokozó szúrása után a seb soha nem fog begyógyulni, vagyis sokkal nagyobb lesz a fertőzés veszélye.

A méhsejtekben petéző kórokozók következtében a méhek teste legyengül, ami még több parazita elszaporodását eredményezi. A peték a méhben fejlődnek ki majd az újszülött méhvel együtt elhagyják a méhsejtet.

 

Fontos, hogy Magyarországon, nagyon sok más országhoz hasonlóan, nincsenek 100%-osan atkamentes méhcsaládok, épp ezért a cél, hogy a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk a paraziták számát. Ugyanis a varroatózis nem megfelelő, szakszerűtlen kezelése, rövid időn belül, akár az egész méhcsalád pusztulásához is vezethet.

 

A varroatózis megfertőződés többek között akkor alakulhat ki, ha a méhész:

  • Olyan méheket telepít egyik kaptárból a másikba, amelyek már korábban megfertőződtek,
  • Fertőzés miatt legyengült családokat kirabló méhek révén.
  • Több kaptárnál is használta ugyanazt az eszközt.
  • Vándorlás alkalmával

Varroa Atka elleni védekezés

Hordás alatt

Hordás alatt érdemes biológiai módszereket alkalmazni például: herefiasítás elvétele.

Két hordás közötti időszakban, amennyiben feltétlenül nélkülönözhetetlen a beavatkozás, a bioméhészetekben is használható természetazonos készítmények alkalmazása javasolt. Ilyen természetazonos szerek az illóolajos készítmények, vagy az utóbbi időben hazánkban is széles körben elterjedt oxálsav szublimálás.

 

Ősszel és télen

A méheknél a teleltetésre felkészítéskor, kevés, vagy fiasítás mentes időszakban, oxálsav csurgatásos módszer különösen közkedvelt.

Fontos az atkaszám alacsony szinten tartása a beteleltetéskor, hiszen meghatározza az állomány általános egészségügyi állapotát, a tavasszal induló állományok fertőzöttségi szintjét, ami egyben kijelöli a tavaszi védekezés irányát.

 

Atka elleni védekezési módszerek

Állatgyógyászati készítmények (atka ellenes gyógyszerek)

A fertőzöttség okozta betegségek kezelésére számtalan varroa elleni vényköteles és vény nélküli szerek is kaphatók. Azonban azt fontos kiemelni, hogy a gyógyszeres kezelést egy integrált atkamentesítési program keretében ajánlatos végezni.

varroa atka elleni szerek

A gyógyszerek nem megfelelő adagolása, illetve a szerrotáció mellőzése miatt akár rezisztencia is kialakulhat, ami azt jelenti, hogy a varroa atka ellenállóvá válik az alkalmazott készítmények hatóanyagával szemben. 

 

Biológiai módszer

Az atkák a herefiasítást kedvelik, hiszen itt sokkal kedvezőbbek a körülmények a szaporodáshoz, több idejük van amíg a herék kifejlődnek és hőmérséklet is sokkal előnyösebb számukra. A biológiai védekezés során a cél, hogy az atkák fejlődési folyamatát megszakítsuk. Ehhez a herefiasítás céljából felhasznált kaptár kereteket még a herék kifejlődése előtt el kell venni, ezzel megszakítja a továbbfejlődést. A biológia módszer hátránya, hogy azok az atkák életben maradnak, amelyek az dolgozófiasítást támadták meg.

Ahhoz, hogy tisztában legyünk a varroatózis fertőzöttség mértékével, rendszeres ellenőrzéseket kell végezni és a szükséges beavatkozásokat időben megtenni A legjobb eredményeket akkor lehet elérni, ha a különböző varroa elleni biotechnikai és gyógyszeres kezeléseket kombinálva használjuk.

Fertőzés diagnosztikája

A méhész feladata, hogy folyamatosan ellenőrizze a kaptár fertőzöttségi szintjét. Ez azért is nagyon fontos, hogy későbbiekben a fertőzöttség mértékének megfelelő készítményt/védekezési módszert tudja alkalmazni. A diagnosztika során hasznos a már jól ismert, s széles körben alkalmazott higiénikus aljdeszka, a porcukros módszer, vagy akár a varroa teszter.

Összegzés

Azok a méhészetek, ahol nem megfelelően kezelték a varroatózis elleni védekezést, a méhcsaládok 30 %-os, vagy ezt meghaladó pusztulását eredményezte. A kutatások azt bizonyítják, hogy akik évente legalább kétszer megfelelően kezelték az állományukat, azoknál sokkal magasabb volt a méhek túlélési aránya. Épp ezért a varroa atkák elleni védekezés kiemelten fontos, azon méhészek számára, akik hosszú távon is eredményes termelők szeretnének lenni.