Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tudnivalók a méhész ruházat kezeléséről

Tudnivalók a méhész ruházat kezeléséről Amennyiben a naptárunkra tekintünk, már vígan a tavaszban vagyunk, amikor is a méhész már felmérte otthoni méhészeti eszközeit, illetve méhészeti ruházatát, hogy újra hasznosítja azokat, vagy esetleg fel kell újítani a meglévőket, vagy teljesen újat vásárolni. Milyen szempontokat mérlegeljünk új méhészoverál, méhészkabát, méhészkesztyű vásárlása esetén?

Hogyan lehet tisztítani méhész ruházatunkat?

Tudjuk, hogy vannak olyan méhésztársak, akik nem igényelnek semmiféle védőruházatot, ez a cikk nem az ő számukra íródott, azoknak próbálunk egy tájékoztatást adni, akik használnak méhészruházatot napi méhészeti teendőik ellátásánál.

Nagyon fontos a méhész ruha, overál, kabát kiválasztásánál az anyag minősége. Az általunk forgalmazott saját márkás méhész ruhák, overálok, kabátok 100%-ban pamutból készülnek, s közepes vastagságú anyagból, amely a védelmet, de egyben a jó szellőzést is biztosítja. Nagyon fontos az egyensúly megtalálása az anyag vastagság és a szellőzés között. Azok a méhészruhák, melyek anyagában műszál található, természetesen a nagyságrend sem mindegy, de mindenképpen a komfort érzetünket rontja munka közben, ami pedig a hatékonyságunkra és munkakedvünkre is negatívan kihathat.

méhészruha, méhész ruházat

Az, hogy a fejünk védelmére mit használunk, szintén egyedi szempontok szerint dől el. Léteznek a méhész overálok, kabátok hagyományos, lecipzározható méhészkalapos kivitelben. A méhészkalapoknál lényeges szempont, akár a méhész overál, vagy kabát részét képezi, akár különálló termékként vásárolja a méhész, hogy a készítésnél használt merevítő karika erős műanyaggal bevont acélból készüljön, mivel az nem rozsdásodik. Ez nagymértékben hozzájárulhat a termék élettartamának meghosszabbításához. A kalapok esetében szintén fontos, hogy a tüll anyaga jól átlátható legyen.

Az utóbbi időben tért hódítottak a nem hagyományos méhészkalappal készült méhészruhák, illetve kabátok is, melyek nyakkiképzése szivacsos gallér formájában kerül kialakításra, amelyekhez szintén tartozik egy hagyományosnak mondott, de módosított méhészkalap, amely a ruha árában benne foglaltatik, illetve alternatív lehetőségként az ún. szafari kalap is használható az ilyen típusú méhész ruházathoz, amit viszont külön kell megvásárolni, egy szintén rendkívül erős fémszálas arcvédő hálóval.

A kínálatunkban található méhész ruhák, kabátok széles méretválasztékban, gyerek- és felnőtt méretekben állnak rendelkezésre. 

A méhész palántáknak szánt gyerek ruhák (overáll, kabát) egészen a 104 cm-től a 146-os méretig bezárólag kapható, míg ez a felnőtt méretek esetében az XS-től az XXXL-es méretig rendelhető. Színválasztékban többnyire a fehér és drapp színek dominálnak. 

A ruházat darabjai, a méhész overálok és kabátok otthon gépben moshatók, a kalapok levételét követően. Ajánlott a hagyományos mosószereken kívül a mosószóda alkalmazása.

méhészruházat, méhészkesztyű

Méhészkesztyűk

Jelenleg kínálatunkban kétféle kivitelben találhat az érdeklődő kesztyűt:
-    Színmarha bőrből készült rövid kivitel
-    Színkecskéből készült hosszú kivitelű

A rövid kivitelű kesztyűhöz tudunk ajánlani külön karvédőt, ami szintén 100%-ban pamut anyagból készül.

A hosszú kesztyűink úgynevezett artériavédős kivitelben készülnek.

A hosszú mandzsettás jelenleg ötféle méretben kapható: 7, 8, 9 , 10,  11, míg a rövid kesztyű 8, 9, 10 és 11-es méretben.
Termékpalettánkban másik beszállítótól származó kesztyűkből tudunk a standard (7,8,9,10,11) méretektől eltérő nagyon kis, vagy nagyon nagy méretű méhész kesztyűt kínálni. Az úgynevezett nappa kesztyűkből 4, 5, 6 méretű kesztyűket egy viszonylat rövidebb mandzsetta résszel, illetve a szuper prémium minőségű (extra erős bőr, hosszított és megerősített alkar védő) 11, 12, 13 méretekben tudunk kínálni.

A bőrből készült kesztyűk tágulnak a viselet közben. Ennek ellenére, amennyiben lehetősége van a próbálásra, olyan kesztyűt válasszon, amelyben kényelmesen tud fogni és precízen dolgozni.

Amennyiben a kesztyű szennyeződik, és még nem ivódott bele a bőrbe mélyen, akkor készítsen szappanos oldatot, s tegyen bele kevés, kb. egy teáskanálnyi napraforgó, vagy olíva olajat, s óvatosan tisztítsa meg a kesztyűt a szennyeződéstől, ügyelve arra, hogy teljesen ne itassa át a kesztyű bőrét. A száritást szobahőmérsékleten tegye, semmilyen rásegítő megoldásra nincsen szükség, mint pld nap, radiátor, hősugárzó, mivel a kesztyűk megkeményedhetnek ezek hatására. Ilyenkor tanácsos felvenni a kesztyűt egy időre, amely ily módon felveszi a kezünk formáját, majd levételt követően hagyjuk, hogy természetes úton megszáradjon. 
Sikeres méhészeti szezont kívánunk!