Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Nagyon hasznos a méhészeti gépek között a méz viasz elválasztó

Nagyon hasznos a méhészeti gépek között a méz viasz elválasztó

Ma már nagyon sok olyan szerkezet létezik a méhészeti gépek között, amelyek nagy mértékben megkönnyítik mind a hivatásukat gyakorlók, mind pedig a hobbi méhészek munkáját. Ám ahhoz, hogy ezeknek az előnyeit valóban ki lehessen használni, szükség van arra, hogy tisztában legyünk vele, melyik berendezés pontosan mire alkalmas. A méz viasz elválasztó például nagy segítség akkor, ha a méz és a viasz elválasztásáról van szó. 

Mi a méhviasz és miért kell elválasztani a méztől?

A méhviaszt a méhek a lépek építésénél használják, melyet saját váladékaikból állítanak elő. Annyira korán felfedezték ezt az anyagot, hogy még az ősember barlangokban is megtalálták a használatának nyomait, falakat tettek általa vízhatlanná, sőt, az ókori Rómában elfogadott fizetőeszköz is volt, annyira értékesnek számított a sokoldalúan felhasználható anyag. Vagyis nem kérdés, hogy mind a méz tisztasága, mind pedig a viasz kinyerése érdekében nagyon lényeges a méz viasz elválasztó használata a folyamat során. 

Hogy működik a méz viasz elválasztó?

Egy ilyen szerkezet segítségével nagyon egyszerűen, gyorsan és precízen lehet a mézet és a viaszt szétválasztani egymástól. Ugyanis alapvetően ez egy nagyon fontos, fokozott odafigyelést igénylő feladat, amely ugyanakkor igen sok időbe telő folyamat. Ám ha a méhészeti gépek között megtaláljuk ehhez az ideálisat, máris másképp fest a kép. A méz viasz elválasztó úgy működik, hogy a meleg levegő cirkuláltatása van a segítségünkre, amely által remekül ki lehet használni a két anyag tulajdonságait. Az olvasztó tetejében levő fűtőtest hőjét a ventilátor oszlatja el úgy, hogy mindenhol azonos hőmérséklet legyen a tartályban. A termosztát 30 – 110 °C-ig állítható, vagyis igen széles skálán mozgatható. A folyamat során, amikor a viasz elkezd olvadni, a méz leszáll a tartály aljára, ám a felszínén maradó viasz megvédi a túlmelegedéstől. Vagyis e szerkezet használatának segítségével teljes egészében kinyerhetjük a mézet a viaszból, nem maradnak szennyeződések egyik oldalon sem. Különösen megéri befektetni egy ilyen gépbe azon méhészek esetében, ahol a fedelezést géppel vagy elektromos késsel végzik, és több méz marad a viaszban. Emellett ez a szerkezet a méz kimelegítésénél is nagy hasznot nyújthat, ugyanis ehhez elég, ha az üvegeket, vödröt vagy kisebb hordót a perforált lemezre állítjuk, ezt követően pedig a termosztáton beállítjuk a kellő hőfokot.

 

A méhészeti gépek az élelmiszer biztonságot is támogatják

Egy ilyen berendezés használata mellett az élelmiszer biztonság miatt sem kell aggódni, hiszen a tartályban egy perforált lemez található, az egész tartály rozsdamentes acélból készült. Vagyis minden mézzel érintkező alkatrész az előírásoknak megfelelő alapanyagból készült.

Tartalomhoz tartozó címkék: méhészeti gépek