Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Minden, amit támogatott méhészeti gyógyszerek témaköréről tudni érdemes!

Minden, amit támogatott méhészeti gyógyszerek témaköréről tudni érdemes!
Ha valaki méhekkel foglalkozik, akkor ennek a tevékenységnek kikerülhetetlen eleme a gyógyszerekkel való foglalkozás is. Ezáltal ugyanis a méhek legnagyobb ellenségei közé tartozó varroa atka és nozémia ellen már hatékonyan fel lehet lépni úgy, hogy közben a méhek egészségesek maradnak. Pontosan ezért nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy melyek az aktuálisan támogatott méhészeti gyógyszerek. Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk az OMME támogatott gyógyszerek témakörével kapcsolatban. 

A szakma kevésbé szép, ugyanakkor igen hasznos része az, amikor a támogatott méhészeti gyógyszerek listáját böngészi az ember. Hiszen itt minden olyan készítmény megtalálható, amelynek nagy hasznát veheti mind a megelőzés, mind pedig a kezelés vagy elhárítás során. 

Milyen támogatott méhészeti gyógyszerek léteznek?

A pontos listáról és az erre vonatkozó szabályokról központilag döntenek, mindezek pedig a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján a a központi költségvetés, valamint az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások keretében valósulnak meg. Ezeket nevezzük úgy, hogy OMME támogatott gyógyszerek.  A hatályos jogszabály a varroa atka, a nozematózis, illetve az egyéb kártevők, betegségek elleni állategészségügyi kezeléshez felhasználható támogatásra jogosult készítményekről rendelkezik. Ez alapján számos olyan termék van, amelyek kedvezményes formában vásárolhatók meg a szakmabeliek számára. Ezek között van olyan, amelybe törzskönyvezett, vényköteles és nem vényköteles állatgyógyászati készítmények tartoznak, de minimum három vegyes százalék (g/100 ml) oxálsav hatóanyagot tartalmazó jogszabály szerint nyilvántartásba vett, szabadon forgalmazható, az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények is helyet kaptak közöttük. Emellett a listában vannak olyan termékek is, amelyek jogszabály szerint nyilvántartásba vett, szabadon forgalmazható, az állatgyógyászatban használatos egyéb készítmények kategóriába sorolhatók. Természetesen a pontos készítménylista a végrehajtási időszak folyamán változhat, így érdemes nyomon követni, ha újabb termékekkel bővül vagy a benne lévők kerülnek ki onnan valami miatt. 

támogatott méhészeti gyógyszer erista.hu

Milyen termékeket talál webáruházunkban?

A webáruházunkban is megtalálható méhészeti gyógyszerek és a védekezést kiegészítő kellékek hatékony segítséget nyújtanak a kártevők ellen, a támogatás pedig igénybe vehető ezekre a készítményekre is. Termékeink között található többek között Nasonov feromonok, anyapótló feromonok, hangyasav párologtató keret és flakon, Api Ox fecskendő, CO2 patron varroa atka teszterhez, gyógyszer adagolók, applikátorok, kijuttató eszközök, varroa teszter, kömelsz méhtápszer költés meszesedés ellen, valamint Api Herb és Nozevit méhészeti gyógyszerek nozémia ellen is. Így biztosan megtalálja ott Ön is azt, amire szüksége van méhészként a munkája maradéktalan elvégzéséhez, valamint a méhek számára a legjobb feltételek biztosításához. 

Varroa atka ellen

A varroa atka a méhészek egyik legádázabb ellensége, amely ellen fontos tudatosan védekezni és időben bevetni a megfelelő méhatka elleni szereket. Ezek az atkák csak ott képesek szaporodni, ahol a méhek kolóniáiban élnek, így a kaptáraknál nagyon lényeges az odafigyelés akkor is, ha látszólag minden rendben és atkamentesnek tűnik a kaptár. Azokban a kolóniákban, ahol elszaporodnak az atkák, valóban kétségbeejtő a helyzet, hiszen a méhek legyengülnek és szenvednek, így feladataikat sem képesek elvégezni. Éppen ezért fontos előre gondolkozni és védekezni a paraziták ellen. Ehhez számos terméket talál a támogatott méhészeti gyógyszerek között online áruházunkban. A gyógyhatású készítmények mellett vényköteles és vény nélkül kapható szereket is talál, valamint a szublimáláshoz szükséges eszközöket is meg tudja vásárolni. 

Nozémia ellen

A nozémia a varroa atka mellett a méhek legnagyobb ellensége. Kórokozói spórás egysejtűek, a Nosema apis vagy a Nosema ceranae. Erősen fertőző betegség, de hatékonyan lehet ellene védekezni. Főként az állatok ürülékével terjed, de más családokba is átkerülhet léppel, méhészeti eszközök útján vagy akár rablással. Ha szeretné időben elejét venni ennek a fertőzésnek, webáruházunkban mindent megtalál hozzá, így nem kell aggódnia később amiatt, hogy felütheti a fejét a nozémia.  

támogatott méhészeti gyógyszer erista.hu

Költésmeszesedés ellen

A mézelő méhek egyik gombák által okozott megbetegedése a költésmeszesedés. Ez gomba típus csak akkor képes spórázni, ha az ellenkező nemű telepek kapcsolatba kerülnek. Jellemzően a kaptáron belül a dolgozó méhek terjesztik a spórákat, melyek a táplálékkal jutnak az álca bélcsatornájába. A fertőzött álca a lefedés után pusztul el, majd kiszárad és fehéres-szürke színű múmiává alakul. A védekezés azért nagyon fontos, mert a gomba spórái nagyon ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben, és akár éveken át életben maradhatnak. Webshopunkban minden ehhez szükséges készítményt megtalál, így hatékonnyá teheti a védekezést. 

Feromonok

A feromonok fontos szerepet játszanak a méhek mindennapjaiban. A Naszonov-feromont például a dolgozók bocsátják ki annak érdekében, hogy azokat a méheket, melyek valami miatt nem találnak vissza a családjukhoz, visszatereljék a kaptárakba. A szintetikusan előállított – webáruházunkban is megtalálható - Nasonov feromon a kóbor rajokat a saját méhészettől távolabb kitett rajbefogó ládák, üres kaptárak felé csalogatja, így a rajok befogására, rajzás-problémák csökkentésére ajánlott. Elérhető emellett a TMQ - anyapótló – feromon is, amely szintén egy mesterségesen előállított készítmény. Ha ezt a szintetikus anyagot átmeneti anyaként használja, akkor ennek köszönhetően megakadályozható a méhek szokásos távozása az anya nélküli családokból. Így elérhető az is, hogy a család normálisan táplálkozzon. 

A fentiek mellett tisztító-és fertőtlenítő szerek, valamint a szükséges gyógyszeradagolók, applikátorok és teszterek is megtalálhatók a választékban. 

A fentebb említett termékek és készítmények mind segítik a méhész munkáját, ráadásul segítségével megelőzhető a különböző fertőző betegségek kialakulása vagy további terjedése. Ez pedig egészséges méhcsaládokat jelent és gazdag mézhozamot eredményez.