Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Minden amit az anyanevelés témájáról tudni érdemes

Minden amit az anyanevelés témájáról tudni érdemes

A méhészetben az anyanevelés folyamata során van lehetőség arra, hogy biztosíthassuk a jó minőségű méhanyák következő nemzedékét. Félreértés ne essék, a méhek a mi beavatkozásunk nélkül is nevelnek anyát, ám ez nem mindig jó a termelés szempontjából, ugyanis komoly időveszteséget okoz, valamint nem tervezhető, sem az idő, sem a nevelt anyák számának szempontjából. Így van rá esély, hogy az anyák nem megfelelő időben kelnek ki, például éppen rossz az idő vagy nincs here. Egy igazán jó méhészbolt kínálatában mindent megtalál, amire szüksége van e folyamat elvégzéséhez.

Ki is az anya egy méhcsaládban?

Minden méhcsaládban egy anya van, ez az egyed nőivarú anyja a családban levő összes dolgozónak és herének. A család természetes szaporodási módja a rajzás, amelynek során a méhek dolgozó álcákból anyákat nevelnek. Néhány nappal az új anya kelése előtt az idős méhanya elhagyja a méhlakást, így az egyidejű egység fennmarad. Ugyanez igaz akkor is, ha valami miatt a jelenlegi anya kiesik a családból, például elpusztul vagy eltűnik. Ilyenkor ha rendelkezésre állnak fiatal álcás, nyílt fiasításos sejtek, nevelhető új anya.

 

Mi történik, amikor mesterségesen végezzük el az anyanevelés folyamatát?

Ha a fenti folyamatot mesterségesen, a legjobb időben és körülmények között folytatnánk le, akkor nagyon fontos, hogy vegyünk figyelembe néhány nagyon lényeges tényezőt. Lényeges például a mézhozam, a viaszhozam, számít az, hogy az adott család mennyire rajzó hajlamú, de figyelembe kell venni például a gyűjtési időt is, vagyis azt, hogy korán kezd vagy későn is gyűjt. Szempont mindezek mellett az építőhajlam, a ragasztás, a lépen maradás és a nyugodt természet is. Emellett ajánlott figyelembe venni azt is, hogy mennyire nyugodt a telelés és milyen az ellenálló képesség. Ezáltal növelhető a méhészet eredményességének, hiszen a szelekciónak hála az egész méhesből kiválaszthatjuk a minden szempontból legjobb tulajdonságokkal rendelkező családokat.

anyanevelés, méhészbolt

Milyen további előnyei vannak az anyanevelésnek?

A mesterséges anyanevelés számos előnyt tartogat magában. Bár sokak szerint túl bonyolult feladat ez és főleg azok számára hasznos, ahol rengeteg kaptár és méh van, ez nem feltétlenül igaz. Ugyanis még a kis méhészeknek is sokféle előnye származhat ebből a folyamatból. Sőt, valójában valamilyen szinten már minden olyan méhész anyanevelő, aki készít mesterséges rajokat, hiszen mesterséges módon szabja meg az adott család összetételét, ami pedig hat az anyára, valamint az átörökített tulajdonságokra egyaránt. Hiszen az adott családból szaporít és választja ki a rajbölcsőt, ezzel pedig részt is vett a szelekcióban.

Szintén nagy előnye az anyásítás folyamatának a tervszerűsítés. Hiszen ha a kezünkbe vesszük a folyamatot, remekül tudunk időben tervezni. Például ha ma készült el az álca, akkor pontosan lehet tudni, mikor lesz a kelés előtti nap és ez leegyszerűsíti a dolgokat. Ezáltal nem kell várni a családra és nem a méhek diktálják a tempót.

Meg kell említeni az anyanevelés pozitívumai kapcsán a rajzás gátlást is, amelynek a legjobb módja az, ha a családnak mindig megfelelő mennyiségű munkát adunk. Hiszen bár a gyűjtőméhek rendszerint le vannak foglalva, de lényeges például, hogy a dajka családnak is legyen munkája. Például ha túl sok dajkaméh van, kialakulhat a rajzási láz. Viszont ha mindig van bölcső, a dajkaméheknek lesz munkája, a méhésznek pedig lehetősége arra, hogy mesterséges rajt készítsen.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy e folyamat során frissen lehet tartani a méhcsaládot, hiszen biztosítani tudjuk azt, hogy mindig fiatal anyák petézzenek, sőt, akár tervezetten, kétévente le lehet cserélni az anyát.

 

Anyanevelés anyagai, eszközei

Számos olyan eszköz és anyag létezik, amelyeket mindenképpen érdemes beszerezni, ha a cél az anyanevelés. Mindenképpen szükség lesz gyógylepényre, tenyészkeretre és tenyészlécre, valamint egy anyabölcsőre is. Érdemes beszerezni egy zárkát is dugóval és zártakaró vályúval együtt, sőt, egy fából, fémből vagy tollból készült álcázót is. Emellett nagy hasznát vehetjük egy tenyészkaptárnak, egy anyarácsnak és egy tömör elválasztónak is. Szükség lehet továbbá rajládára, seprőgaratra, vizes permetezőre, valamint ez kezelő-és melegítőládára abban az esetben, ha az időjárás hidegre, szelesre fordulna. Fontosak mindezek mellett az úgynevezett anya jelölő kellékek is, mint például a jelölőháló, a festék, a körömlakk, a számozott jelölőlemez, a ragasztósüveg, valamint a kis fejű nyeles gombostű is. A jó hír az, hogy mindezek egy megfelelő méhészboltból egyszerűen beszerezhetők.

 

Nem kell megijedni a feladattól

Látható, hogy bár egy igen összetett, nagy odafigyelést és tudást igénylő folyamatról van szó, ha a téma az anyanevelés. Azonban nagyon hamar bele lehet tanulni mindebbe és ezek után viszi magában az embert a lendület, hiszen a sok pozitív hatás miatt határozottan megéri foglalkozni mindezzel. Ráadásul mivel tervezhetőek az egyes lépések, lehet nyár végére, ősz elejére is időzíteni a munka oroszlánrészét, amikor jellemzően nincs olyan sok feladata egy méhésznek. Vagyis ha egy megbízható méhészbolt kínálatából beszerezte a mindezekhez szükséges eszközöket, akkor itt az ideje, hogy belevágjon a munkába és élvezze annak minden jó irányba mutató hozadékát.

Ha úgy érzi, Ön is belevágna az anyásításba, akkor érdemes listát készítenie a beszerezendő eszközökből, így mindig mindez kéznél lesz az anyanevelés folyamata során. Így biztosíthatók a precíz és hatékony munkavégzés feltételei.