Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

​Méhész kellékek – minden, amire szükség lehet a kaptár mellett

​Méhész kellékek – minden, amire szükség lehet a kaptár mellett
Egy méhésznek számos különböző eszközre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően, precízen és biztonságosan végezhesse el a munkáját. Mind a kaptár melletti műveletekhez, mind pedig a méz kinyeréséhez elengedhetetlen bizonyos méhész kellékek használata, amelyeket érdemes még a munka megkezdése előtt sorra venni azokat, ellenőrizni az állapotukat és a hiányzó vagy sérült elemeket pótolni. Ugyanis aranyszabály, hogy csak teljes méhész felszereléssel érdemes munkához látni. 

Sokan mondják, hogy a méhek között lenni igazi kikapcsolódás és feltöltődés a lélek számára. Ilyenkor megszűnik a külvilág, hátra maradnak a gondok és egy kicsit ki lehet zökkenni a mindennapokból. Mindez azonban csak abban az esetben igaz, ha rendelkezésre állnak és kéznél vannak a megfelelő méhész kellékek, hiszen ez a nyugodt munka alapja. Ha szeretne mindent egy helyről, megbízható forrásból beszerezni és jó lenne ha egy méhész felszerelés sem maradna ki a sorból, most a legjobb helyen jár vásárolni, ha méhész kellékek beszerzése a cél. Így lesz tényleg örömteli a munka és valóban édes a pihenés. 

 

Milyen méhész kellékekre lehet szüksége a kaptár mellett?

Az itt történő munkafolyamat igen összetett, ráadásul minden egyes mozzanat összefügg a soron következő lépéssel. Vagyis gyakorlatilag minden egyes mozdulat számít. Ehhez pedig elengedhetetlen a különböző kellékek bevonása is a feladatokba. Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a kaptárnál történő munka kapcsán az egyik legfontosabb eszköz az úgynevezett keret, amely jellemzően hársfából készül és fő feladata a méhészdrót helyén tartása a munkafolyamat során. Ez a két eszköz szolgál arra ugyanis, hogy a lép akkor is megmaradjon, ha egyébként a keretből már kinyertük a mézet. Ennek köszönhetően pedig a méhek mindennapjait nem zavarjuk meg, az általuk megszokott módon folytathatják a munkájukat és a méztermelést. Nem történik zavargás és nem zökkennek ki a rutinból. E feladat folyamat során lényeges továbbá a füstölő használata is, amelynek célja a méhek elriasztása. Ez a méhész felszerelés egy hengerből áll, melyben parázs található. Maga a füstölő anyag sokféle természetes anyag lehet, akár kukoricacsuha, taplógomba vagy a gyékény buzogánya. Az itt történő munkához tartozó eszköz a kaptárszolga is, amellyel az egyes lépek meglazítók és könnyedén arrébb tolhatók. A hozzá tartozó éles vágóél pedig arra szolgál, hogy a propolisz és a zugépítmények a felső keretlécről eltávolíthatók legyenek. Ilyenkor a méhek védelme érdekében fontos a lesöprő kefe használata is, hiszen szinte mindig le kell söpörni a méheket a lépekről vagy a kaptár faléról, aljáról, illetve a tetőről.
A keretek pedig ezek után a pergetés helyszínére kerülnek, ahol megkezdődik a méz kinyerése. Ehhez viszont szükség van arra, hogy további eszközök kerüljenek elő a készletből.

erista.hu méhész kellékek, méhész felszerelés

A méz kinyeréséhez használt méhész felszerelés

Még mielőtt a pergetésre kerülne a sor, szükség lesz egy úgynevezett fedelezőkésre, amely segítségével eltávolíthatóvá válnak a sejteket lezáró viaszfedelek. Ha ez a lépés kimaradna, hiába minden erőfeszítés, a méz nem nyerhető ki a sejtekből. Ugyanis amikor a lép sejtjei csordultig teltek mézzel, a dolgozók a cellák fedelét egy kis viaszfedéllel lezárják. A méz kinyerésének folyamatához emellett elengedhetetlen méhész kellék a pergető is, amely egy  olyan centrifugához hasonlóan körkörös mozdulatokat végző eszköz, amely tevékenysége nyomán a méz kifolyik a sejtekből. Az így kinyert nektár pedig egy dob alján gyűlik össze. Ehhez pedig egy mézeskanna elhelyezésére is szükség lesz, amelybe a kész méz kerül. Egy pörgetés során a kereteket kétszer kell kipörgetni, egyszer meg kell fordítani őket, hisz a lép mindkét oldalán vannak sejtek.

 

Egyéb méhész kellékek

Természetesen a fenti folyamatok során csak a legszükségesebb kellékeket említettük meg, vagyis mindez csak a jéghegy csúcsa. Hiszen egy méhésznek sokféle egyéb szerszámra is szüksége van. Ugyanis fontos feladat a kaptárak karbantatás valamint azok egyik helyről a másikra való szállítása, amelyhez – ha perem nélküli méh otthonok elhelyezésérő van szó – elengedhetelen a heveder használata, amely az aljzat, a fiókok és a tető összetartását szolgálja és lehetővé teszi a maradéktalan rögzítést. Emellett pedig a peremes kaptárak szállításánál is nagyobb biztonságot ad egy ilyen kiegészítő használata. 
Emellett van külön méhész felszerelés a takarmányozáshoz, a teleltetéshez, valamint a kórokozók elleni védekezéshez is. Ilyenek például a kaptárvasak, a kések, a hengerek, az állványok, a füstölők, méhlesöprők is. De még az olyan apróságokra is gondolni kell, mint a kaptárszámok, a keret távtartók, kaptárrögzítő kapcsok, vagy akár a kaptárfogantyúk. 

 

A méhészruha is lényeges szempont

Ha van fontos kiegészítője a méhészetnek a fentieken kívül, akkor ezek egyike minden bizonnyal a méhész ruha, annak minden kiegészítőjével. Hiszen ez az a védőréteg, amely segítségével teljesen nyugodtan és biztonságosan tevékenykedhet a méhek között. Nem mindegy azonban, milyen viseletet és kiegészítőket vásárol az ember, hiszen a fő szempont a biztonság mellett a kényelem is. Így érdemes körültekintőnek lenni, legyen szó ruházat, kabát, nadrág, kalap vagy akár kesztyű vásárlásáról. 

 

Fontos, hogy mindig megbízható, minőségi helyről vásároljon!

Mivel a méhészet egy nagyon aprólékos, odafigyelést kívánó munka, nem kérdés az, hogy a hozzá használt legapróbb kellékeknek is strapabírónak és minőséginek kell lennie. Ellenkező esetben ugyanis megnő a hiba lehetőség, amelynek akár komoly következményei is lehetnek. Így ajánlott mindig megbízható forrásból.

Tartalomhoz tartozó címkék: méhész felszerelés méhész kellékek