Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Lítium - klorid használata varroa atka ellen!

Lítium - klorid használata varroa atka ellen!
Már korábban is írtunk arról, hogy a varroa atka a méhészek egyik legádázabb ellensége, amely ellen fontos tudatosan védekezni és időben bevetni a megfelelő méhatka elleni szereket. Az elmúlt több mint két és fél évtized alatt nagyon sokféle szerrel próbálkoztak a ellenük, azonban ezek egyrészt nem jártak átütő sikerrel, másrészt pedig egy idő után a kártevők rezisztensek lettek a hatóanyagokra. Vagyis nem volt  kérdés, hogy mindenképpen találni kell valamilyen megoldást erre a problémára, amely világszinten érinti a méhészeket. Most úgy tűnik, közel a megoldás, hiszen hatékony módszer lehet a lítium - klorid használata varroa atka ellen. Megmutatjuk, hogy működik mindez a gyakorlatban!

Hogyan használ a lítium-klorid a varroa atka ellen?

A közelmúltban az RNS-interferencia (RNAi) módszer meglepő felfedezéshez vezetett a varroa atka elleni védekezésben. Az lítium-klorid ugyanis amikor azt nagyon kicsi, millimólnyi koncentrációban adták a méheknek, elpusztították el a méhatkákat. Az eljárás tesztelése érdekében zárkába helyezett méhekkel és fiasításmentes mesterséges rajokkal végeztek teszteket, amelyek alapján egyértelműé vált az, hogy a lítium – klorid használata a varroa atka ellen hatásos lehet!

Váratlan felfedezés adta a kulcsot a kutatók kezébe!

Az eljárás és a hozzá kapcsolódó kutatások Garbian és munkatársai nevéhez fűződnek, akik teljesen új perspektívából szemlélik a témát. Tevékenységük nyomán két hónapon belül 60%-kal csökkentett az atkák száma a kísérletben résztvevő méheken. A szakemberek igyekeztek ezt az időintervallumok lerövidíteni, ám ekkor váratlan felfedezésre jutottak.

Erista méhész webáruház, varroa atka elleni szerek

A kísérletek azt bizonyítják, hogy a lítium-klorid használata hatásos a varroa atka ellen!

A kísérlet során atkával megfertőzött házi méheket tettek zárkába. Ezeket az egyedeket az atka létfontosságú génjeinek megfelelő dupla szálú RNS szálakat tartalmazó szacharóz-oldattal etették. Ennek köszönhetően pedig az összes atka elpusztult mindössze három napon belül. Mindebből arra következtettek, hogy RNS-nek lehet egy más, eddig ismeretlen hatása is, így a következő alkalommal lítium-kloridos szacharóz oldatot adtak a méheknek, ami ugyanolyan hatékonyan pusztította el az atkákat. Ám akkor, amikor a lítium-kloridot nagyrészt eltávolították az oldatból, annak hatékonysága jelentősen csökkent.

Mindezek nyomán a kutatók új kísérletekbe kezdtek, amelyek egyértelműen igazolják azt, hogy a 25 mM lítium-kloriddal való rövid távú etetés is elegendő az atkapopuláció nagy részének elpusztításához.

Nem káros mindez a méhekre?

A kérdés jogos, viszont a szakértők természetesen vizsgálták a lítium-kloridnak a méhekre gyakorolt hatását is. Ennek kapcsán arra jutottak, hogy a hosszú ideig tartó kezelés csökkenti a dolgozó méhek élettartamát, ám általában rövid idejű kezelés is elég az aktát elpusztításához, amely viszont nincs hatással a méhek egészségére. A lítium – korid használata varroa atka ellen egy hatalmas előrelépés a védekezés terén, ám természetesen a módszer hatékonyságát és lehetséges mellékhatásait gyakorlati körülmények között is meg kell erősíteni. Addig is pedig a már bevált készítményeket mindenképpen érdemes alkalmazni a kártevők ellen, amelyeket ide kattintva megtekinthet és megvásárolhat.