Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Költésmeszesedés kialakulása és kezelése

forrás:wikipedia.hu

Költésmeszesedés kialakulása és kezelése

Az ötvenes évek után Magyarországon három betegség okozott nagymértékű fertőzést a méhek életében. Az első az ázsiai varroa méhatka (Varroa jacobsoni), a második a gyomorvész (Nosema ceranae), a harmadik pedig a költésmeszesedés.

A költésmeszesedés egy úgynevezett Ascosphaera apis tömlősgomba által okozott méhbetegség, amely az 1970-es évek végére hazánkban is általánossá vált. A tömeges megbetegedés a 90-es évek végére a méhek közel 60-80%-át érintette, de az sem volt ritka, hogy a méhcsaládok teljes egészében megfertőződtek.

Bár a betegség által a méhek nem pusztulnak el, de a méztermelés jelentősen csökkenhet, ugyanis a méheknek a megfertőződés következtében egyszerűen legyengül az immunrendszerük és a tisztító ösztönük, épp ezért a hordás időszakát már nem képesek megfelelően kihasználni és az sem ritka, hogy pergethető mézet egyáltalán nem adnak, vagyis a méztermelés nagy mértékben visszaesik.

Napjainkban a költésmeszesedés okozta megbetegedések száma ugyan visszaszorult, de a nem megfelelő gondozás továbbra is előidézheti a gombás fertőzést.

Meszesedés kialakulása

Ez a fajta gomba kétnemű vagyis heterotallikus. A másik érdekessége, hogy nemcsak a méheknél fordulnak elő, hanem bárhol a természetben vagyis egyszerűen bekerülhet a méhkaptárakba is. Mivel a gomba csak álcákban képes szaporodni, spórák által, így akár 15 éven át is képesek megőrizni a csíraképességüket. A micéliák, vagyis az ellenkező nemű gombák kapcsolódása által a kaptáron belül sötétzöld színű telepek jönnek létre, amit ‘ascocarp’-nak neveznek.

 

Az álca táplálék formájában nyeli le a gombaspórákat, ami ezután a bélcsatorna hátsó szakaszában csírázik. Ha az álca elhal az felgyorsítja a gombák elterjedését, azonban ha gyorsan növekszik és sokat táplálkozik az visszafogja a szaporodást. A megfertőződött álca csak a lefedés után pusztul el, ami általánosságban 6-8 nap. Ezután egy fehér-szürke úgynevezett múmiává alakul, ami 26-35 nap napot vesz igénybe. (A múmia akár már 1 milliárd gombaspórát is tartalmazhat.)

A jellegzetes fejecskével rendelkező meszes múmiák gyakran jelennek meg a fertőzött méhcsaládok kijárója előtt, amelyek megrázva zörgő hangot adnak ki.

forrás:wikipedia.hu

A megfertőződés jellemzően kora nyáron következik be, ugyanis ilyenkor este még hűvös van és a méhek képtelenek teljes egészében megvédeni a kiterjedt fiasítást. Emellett a betegség terjedését elősegítik a folyamtos lépcserékkel, a nem higiénikus itatással valamint a korábban felhasznált beteg családoktól származó virágporos lépek újra felhasználásával.

 

A költésmeszesedés jellemző tünete, hogy a gombák az álca feji részét nem szövik át. Valamint a zárt fiasítás során keletkező hézagok is egyértelműen utalnak a betegségre.

Ha már kialakult a betegetség a méhek folyamatosan próbálnak megszabadulni a kaptár fenekére hullott múmiáktól, azonban a felső kijárós méhcsaládoknál ez gyakran nem sikerül. Ennek következtében a lehullott múmiák állandó jelleggel újra és újra megfertőzik a méheket.

 

Fontos kiemelni, hogy a gombás megfertőződés a méhészekre is komoly hatással lehet, épp ezért mindig maszkban kell takarítani a méheket. Egyes esetekben belégzés által megtámadhatja a légjáratokat és akár tüdőpenészt is kiválthat. (A betegség már gyógyszerek által megfelelően kezelhető.)

Költésmeszesedés kezelése

Gyakran előfordul, hogy a méhcsaládok kisebb fertőzéseket saját maguk is le tudják küzdeni, valamint az alsó kijárós kaptáraknál egyszerűen eltávolítják az elpusztult álcákat.

Anya csere

Mivel a gomba elsősorban a környezetben lévő virágokon telepszik, a méhek a virágpor begyűjtése közben akaratlanul is behordják a kaptárba. Vannak olyan méhcsaládok amelyek érzékenyek ezekre a típusú megbetegedesekre és vannak olyanok, amelyek kifejezetten jól ellenállnak. Ha bekövetkezett a fertőzés érdemes a méh anyát cserélni, egy olyanra amely nem érzékeny erre a fajta gombás fertőzésre.

Méhtápszer

Ez a fajta gomba rendkívül ellenálló és szélsőséges környezeti körülmények között is képes életben maradni, hiszen három rétegű burok alatt rejtőzik a spórája. Korábban a méhészek speciális készítmények hiányában különféle vegyi anyaggal próbálták kiirtani a kórokozókat, azonban később kiderült, hogy folyamatos vegyszerfelhasználás kedvezőtlenül hatott a spórákra.

Épp ezért érdemes olyan mézbarát és természetes anyagokat tartalmazó költésmeszesedés elleni készítményeket alkalmazni, ami kifejezetten az ascopharea apis gomba csírájára fejti ki hatását.

Ezek a készítmények jellemzően élelmiszer tisztaságúak és a mézben nem kimutathatóak, épp ezért egy kiváló megoldás a meszesedés elleni védekezéshez.

A tápszert lehet alkalmazni szélvédett helyen a kaptár közelében vagy a kijárónyílás elé elhelyezve, de akár egyszerűen a keretekre szórva is.

Higiénia

A meszesedés kialakulásában és kezelésében a magas fokú higiénia rendkívül nagy szerepet játszik. A kaptár alját érdemes folyamatosan takarítani és tisztán tartani, ugyanis az ott megtelepedett gombák is képesek folyamatosan szaporodni. Valamint a lehullott múmiákat is el kell távoltani, hogy a méhek ne fertőződjenek meg újból.

 

További jó tanácsok:

  • Érdemes a méhcsaládok vízigényét tiszta és higiénikus itatóból biztosítani.
  • Higított mézet nem szabad használni a méhcsaládoknál.
  • Mivel a gomba spórája a magas fokú hőre érzékeny (60 °C), érdemes rövid ideig (30 percre) melegíteni, majd az elpusztult kórokozók után fertőtleníteni, ugyanis ellenkező esetben a fertőződés újból bekövetkezhet.
  • A télre kivett mézet csak ugyan annak a méhcsaládnak szabad visszaadni, amelyiktől korábban elvettük.
  • A kaptárt át kell alakítani úgy, hogy a kijáró ne fent helyezkedjen el hanem lent, ezzel elősegítve a méhek öntisztálást.
  • A lépeket 2-3 évente selejtezni kell.

Összegzés

A költésmeszesedés által okozott elváltozások jól felismerhető jeleket hagynak maguk után, épp ezért a méhészek egyszerűen meg tudják állapítani, hogy fertőzött-e az adott család vagy sem. A fertőzés elterjedésében nagy szerepet játszik a méhcsaládok sűrűsége, a klimatikus hatások, a vadméhek előfordulása, de akár a különféle tenyésztett méhek is, amelyek a megporzásban vesznek részt. A betegség megelőzéséhez a legjobb módszer a folyamatos magas szintű higiénia megtartása, azonban ha már elterjedt a gombás fertőzés érdemes speciális készítményeket is igénybe venni.