Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Cukorlepény méheknek a legjobb alapanyagokból

Cukorlepény méheknek a legjobb alapanyagokból
Talán a méh az egyetlen olyan háziállat, amely nem szorul rendszeres takarmányozásra. Ám a téli kaptárbontás és bizonyos aszályos esztendők során mégis előfordulhat, hogy szükség van egy kis pótlásra. Ehhez pedig a legjobb, ha minőségi cukorlepényt vagy cukorszirup méheknek készült változatát kapják, természetesen fokozott odafigyelés mellett. Lássuk, miről is van szó!

 

Cukorlepény méheknek – mikor és miért?

Mivel a méz esetében akkor is fennállhat a fertőzöttség veszélye ha az saját termesztésű, mindenképpen érdemes cukorlepénnyel vagy cukorszirup méheknek készült változatával végezni az etetést. Ez több alkalommal is esedékes lehet egy esztendő során, ám általánosságban igaz az, hogy az ilyen jellegű etetést mindig nagy adagokkal kell végezni, hogy a család minél előbb készletet raktározzon.

A tavaszi ébredés

Amikor a tavasz első napsugarai megjelennek és a kinti hőmérséklet tartósan 5-10 Celsius fokot mutat, az egyértelműen jelzi a méhészek számára, hogy eljött a szezon kezdete és újra találkozhatunk télre behúzódó kis barátainkkal. Ilyenkor a méhek rendszerint kirepülnek. Ekkor nyílik lehetőség arra, hogy élelmet adjunk nekik, hogy nehogy elpusztuljanak. Ha pedig még van mézük, ne azt egyék, az maradjon meg a fiasításnak. Lényeges, hogy soha nem szabad megengedni azt, hogy a család készlete teljesen kifogyjon. 

cukorszirup, cukorlepény méhészet

A családok fejlesztése is cél lehet az etetéssel

A tavaszi időszakban emellett a családok fejlesztése céljából is fontos az etetést. Ha ezt a gyümölcs virágzás idejére időzítjük, akkor nagyon hatásos lehet és sok fiatal méh maradhat a családban. 

Betelelés előtt

Szintén szükség lehet a cukorlepény méheknek készült változatára az aszályos évek az őszi időszakában, betelelés előtt. Így nagyobb eséllyel élik túl a telet a méhek és biztosan nem fogynak ki a készleteikből.

Serkentő céllal

A fentiek mellett a serkentés is lehet célja az etetésnek. Ilyenkor az élelemmel egyébként jól ellátott családokban a hordás érzetét kelthetjük. Ezzel pedig az anyákat szaporább petézésre ösztökéljük, ami pozitívan hat a családokra. 

Fontos az óvatosság!

A legjobb eszköz a cukorlepény, valamint a cukorszirup méheknek készült változata, amelyeket azonban óvatosan kell behelyezni a kaptárba. Ellenkező esetben felzúdulhatnak. Először óvatosan hajtsa fel a takarást, majd nyomjon alá egy adag füstöt, amely idő alatt csúsztassa oda a lepényt, ahol a méhek tartózkodnak. 

Cukorszirup méheknek etető edényből

Legyen szó cukorszirupról vagy a cukorlepény méheknek készült változatáról, szükség lesz hozzá egy etető edény használatára is. Ha tálcára esett a választás, akkor azt a keretek felső léceire, míg a keretet vagy a vályút a méhcsomó közelében kell úgy elhelyezni, hogy azt kaptár bontás nélkül is meg lehessen tölteni és legyen lehetőség az ellenőrzésére. 

Tartalomhoz tartozó címkék: cukorlepény cukorszirup méhészbolt