Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Apróság, mégis nagyon fontos: a mézes üveg tető!

Apróság, mégis nagyon fontos: a mézes üveg tető!

A méhészkedéshez számtalan különböző eszközre van szükség, köztük apróságokra és komolyabb berendezésekre egyaránt. Bár kevesen gondolnak rá, de ilyen lényeges kiegészítő a folyamat végén a mézes üveg tető is. Hiszen amikor a kész méz az üvegekbe kerül, szükség van valamire, amivel biztonságosan lezárhatjuk és tárolhatjuk a fogyasztásig. Egy ideális méhészboltban pedig a többi eszköz mellett bizony ez is megtalálható. Lássuk, mi mindent érdemes tudni e téma kapcsán és mi történik a pergetés során, hogyan kerül a méz az üvegekbe?

A szüret

A méz szüretelése, vagyis a pergetés mindig izgalmas feladat egy méhész számára, hiszen tulajdonképpen ez az a része a folyamatnak, amikor élvezhetjük az édes jutalmat. Ez az első lépés ahhoz, hogy mézes üveg tető kerülhessen az üvegekre. Az aranyló finomság kinyerésének a gyakorisága nagymértékben függ az időjárási tényezőktől. Kedvező évben akár évente több alkalommal is megtelhet a kaptár, míg más esztendőkben sokkal kevesebb méz nyerhető ki ilyen formában. Fontos, hogy akkor lehet érettnek tekinteni a mézet, amikor a méhek a lép 1/3-ad, 1/2-ed részét már lefedték. A mézpergető berendezések a centrifugálás elvén működnek. A speciális tartószerkezetbe helyezett és megforgatott mézes keretekből a centrifugális erő hatására csapódik ki a méz a berendezés falára, ahonnan annak aljára csurog. Az alsó csapon keresztül lehet aztán kiengedni a mézet, vagy speciális mézszivattyúval lehet kiszivattyúzni. A mézzel teli hordókat légmentesen le kell zárni, majd napfénytől védett hűvös helyen kell tárolni egészen addig, míg  mézes üveg tető segítségével lezárt, megfelelő üvegekbe nem kerülnek. 

Hogy kerül a méz az üvegekbe és az asztalra?

Ahhoz, hogy a méz üvegekbe kerülhessen, első lépésben meg kell melegíteni, hogy a benne lévő kristályok felolvadjanak és a méz viszkozitása is csökkenjen. Ez utóbbira azért van szükség, hogy szivattyúzni lehessen a mézet, és ez szükséges ahhoz is, hogy a méz át tudjon menni a finom szűrőn is, valamint a méz pihentetése során az öntisztulást is ez segíti elő. A méz melegítése során arra kell ügyelni, hogy a hőfok ne haladja meg a 45 Celsius fokot. Az ennél magasabb hőmérséklet már károsíthatja a mézben lévő értékes enzimeket.

 

Az üvegek lezárása

A töltés után következik az üvegek zárása, címkézése, zsugorfóliázása, vagy dobozolása. Ennek a folyamatrésznek lényeges eleme a mézes üveg tető megléte, hiszen e kiegészítő nélkül lehetetlen lenne megfelelő módon lezárni az üvegeket. Később pedig maga a tárolás is nehézkessé válna. Fontos tudni, hogy a fenti folyamathoz szükséges eszközöket egy megbízható méhészbolt kínálatából egyszerűen és könnyen be lehet szerezni. 


 

Tartalomhoz tartozó címkék: méhészeti eszközök