Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Api-Bioxal 88,6% atkaölő por mézelő méhek számára A.U.V.

Api-Bioxal 88,6% atkaölő por mézelő méhek számára A.U.V.
Gyakran feltett kérdések a termékkel kapcsolatban: (A Chemicals Laif S.P.A., mint gyártó cég szakembereinek összeállítása)
Mi a különbség az Api-Bioxal, illetve a piacon kapható oxálsav dihidrát között?
Az Api-Bioxal A.U.V. regisztrált állatgyógyszer, amelyben hatóanyagként jelen lévő oxálsav-dihidrát hatékonyságot, biztonságos használatot garantál a méhek vonatkozásában ugyanúgy, mint a készítmény felhasználója és a megtermelt méz fogyasztója számra, az alábbiak alapján:
Minőség: Specifikus minőségi ellenőrzések (nehézfémek, pH, a kristályok mérete, HMF, nedvesség, mikrobiológiai tesztek, tisztaság, stb.) elvégzése a hatóanyag és a kész termék vonatkozásában.
Címkézés: A használatra vonatkozó indikációk, az előkészítés módja, a tárolás körülményei, lejárati idő, más kezelésekkel történő kölcsönhatások, kereskedelmi forgalomba hozatali engedély száma és egyéb más információ feltüntetése, annak érdekében, hogy a termék biztonságosan és megfelelő módon kerüljön alkalmazásra.
A fentiekben említetteket a „generikus” oxálsav nem tudja garantálni, mivel más célra ill. célokra használják (pld. fehérítés, rozsda eltávolítása, a textil iparban színezés)
Az olyan hatóanyag használata, amely nem alkalmas állatgyógyszer gyártására, rizikót jelent a felhasználó, a fogyasztó és a kezelt állatfajra nézve
Csomagolás: a készítmény csomagolásának kiválasztását hosszú folyamat előzte meg, hogy olyan kerüljön kereskedelmi forgalomba, amely korrekt módon biztosítja a termék garantált felhasználási időn belüli alkalmazást, továbbá a három különböző kiszerelés lehetővé teszi meghatározott számú család kezelést, s kizárva ezzel az esetleges keverési/adagolási hibákat. 
 
Hány család kezelhető 1 csomag Api-Bioxal készítménnyel?
A kezelhető családok száma függ attól, hogy hány keretet takarnak a méhek.
10 méhekkel takart keretet feltételezve:
A 35 g-os csomag 10 család kezelésére elegendő,
A 175 g-os kiszerelés 50 családra,
A 350 g-os csomag pedig 100 családra.
 
Mi célt szolgál az Api-Bioxal atkaölő por hordozóanyaga?
A porban található hordozóanyag teszi homogénné az állatgyógyszert és korrekt konzerválást tesz lehetővé adszorbens és nedvesség csökkentő hatása révén.
 
Hogyan készítsük elő az elegyet a csurgatásos felhasználáshoz? 
Az Api-Bioxal port oldjuk fel 1:1 arányú cukorszirup oldatban a következő arányban:
A 35 g-os csomag tartalmát 0,5 l cukorszirupban,
A 175 g-os csomag tartalmát 2,5 l cukorszirupban,
A 350 g-os csomag tartalmát 5 l cukorszirupban.
 
A cukorszirup elkészítése:
0,5 l elkészítéséhez 308,6 g kristálycukrot oldjunk fel 308,6 g vízben
2,5 l elkészítéséhez 1543,2 g kristálycukrot oldjunk fel 1543,2 g vízben
5 l elkészítéséhez 3086,4 g kristálycukrot oldjunk fel 3086,4 g vízben
 
Amennyiben nem rendelkezik mérleggel a pontos kiméréshez, úgy oldjon fel 1 kg cukrot 1 liter vízben és ebből használja fel a szükséges mennyiséget.
 
Mi célt szolgál a cukor az oldatban?
A cukor nagyon fontos szerepet tölt be az elkészített gyógyszer atkaölő hatásában. A nedvszívó tulajdonságának köszönhetően megakadályozza a méhekre került oldat gyors kiszáradását, ezáltal a hatóanyag hatékonyságának csökkenését.
 
Mennyi az oxálsav koncentrációja az elegyben?
Mihelyt a por feloldásra kerül a megadott mennyiségű cukorszirup oldatban, a hatóanyag (oxálsav) koncentrációja 4.2 % w/v.
 
Az oxálsav hatékonysága az oldatban lévő koncentrációjától, vagy pedig a felhasznált oldat mennyiségétől függ?
Az oxálsav hatékonysága az oldatban lévő koncentrációjától és nem pedig a felhasznált oldat mennyiségétől függ. Más szóval, minél magasabb a koncentrációja, annál nagyobb a hatékonysága, természetesen a tolerálhatóság határain belül.
 
Raktározhatom-e az elkészített Api-Bioxal oldatot?
NEM, az oldatot az elkészítést követően amilyen gyorsan csak lehet, fel kell használni (néhány órán belül)
 
Mennyi ideig lehet még felhasználni a felbontott csomagolásban maradt Api-Bioxal-t?
3 hónapig, majd ezt követően a helyi előírásoknak megfelelően kell az így keletkezett hulladékot elhelyezni/kidobni.
 
Hová csurgassuk be az Api-Bioxal oldatot a kaptáron belül?
A léputcák közé, közvetlenül a méhekre. A méhekkel fedett léputcák közé bejuttatandó mennyiség 5 ml, a kaptárankénti maximális mennyiség 50 ml-t tesz ki.
 
Mennyi az adagolás 2 fiók esetén?
5 ml méhekkel fedett léputcánként a felső fiókba csurgatva. A maximálisan adható mennyiség: 50 ml/kaptár
 
Hogyan tudom bejuttatni a kaptárba az elegyet?
50 ml-es adagoló fecskendővel (tű nélkül, akár nem steril is lehet), vagy pedig speciálisan az erre a célra kifejlesztett adagolók segítségével, mint pld. a Dosa-Laif® adagoló, 
 
Alkalmazhatom-e az Api-Bioxal-t sprézés útján?
NEM, ez a típusú alkalmazás nem szerepel a termék címkéjén. A sprézés nem jelent előnyt hatékonyságot illetően a csurgatásos alkalmazással szemben. Ráadásul egy meglehetősen komplikált és idő- és munkaigényes eljárás.
 
Számokban kifejezve, mennyi az Api-Bioxal hatékonysága?
Számos, az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) előírásainak betartása mellett méhészetekben végzett tesztelések 90 %-nál magasabb hatékonysági mutatóval zárultak.
 
Az alkalmazást követően mikor kezdi el az Api-Bioxal kifejteni a hatását? És mennyi ideig tart mindez?
Az alkalmazást követően nagyon gyorsan, 24-48 órán belül, az atkák hullása megkezdődik, s 4-5 napnál nem tart tovább.
 
Melyik alkalmazási mód hatékonyabb: a csurgatásos, vagy a szublimálás?
Tanulmányok azt igazolják, hogy mindkét módszerrel történő alkalmazás hatékonysága azonos. A választás, hogy melyik módszert alkalmazza a méhész, a méhészetében kialakított technológiától függ elsősorban.
 
Milyen típusú szublimáló készülék ajánlott?
Mindenképpen elektromos ellenállással rendelkező szublimáló készülék ajánlott. A lassan szublimáló készülékek (mint pld. a Varrox®,az Enolapi ® az Oxalika Premium®-nyitott tűzterű)  - vagy a gyorsan szublimáló modellek (Oxalika PRO Easy- zárt tűzterű) használata ajánlott. Az Oxalika szublimáló készülékeket a Chemicals Laif S.P.A. és a Thalita cég szakemberei együttesen fejlesztettek ki.  Mindenesetre a könnyen tisztítható modelleket válasszunk, hiszen minden egyes használatot követően ajánlott egy gyors tisztítást végezni.
 
Hogyan mérjük ki pontosan a szublimáláshoz ajánlott 2,3 g Api-Bioxal-t?
A Chemicals Laif S.P.A.  forgalmaz adagolókanalat, amellyel a kívánt mennyiségű Api-Bioxal kimérhető, s adagolható.
 
Milyen védőfelszerelés használata ajánlott a szublimálás alkalmazásakor?
A bőrrel történő esetleges érintkezés, a bőr, a szem, a légutak lehetséges irritációja miatt, mind az előkészítési fázisban, mind pedig a szublimálás során, s az utómunkák ideje alatt is, ajánlott védőkesztyű, valamint teljes álarc (ABEK2P3 szűrőbetét), félálarc (ABEK2P3 szűrőbetét) és ez esetben védőszemüveg használata.
 
Milyen rizikó faktorok merülnek fel a kezelést végző személyre nézve a szublimálást követő napokban?
Tanulmányok azt mutatják, hogy amennyiben a méhész a kezelést követő napokban egyéb méhészeti tevékenységet folytat, pld. aljdeszka tisztítása, mindezt alacsony rizikófaktor mellett teheti meg. (Rossi 2009, Gumpp 2001.)
 
Mi az oxálsav hatásmechanizmusa?
Az atkaölő hatás a gyógyszer savasságától függ, s érintkezés útján hat.
 
Mi a szublimálással történt kezelés hatásmechanizmusa?
Az Api-Bioxal szublimálással történő alkalmazásakor mikrokristályok képződnek a kaptáron belüli teljes felületen, valamint a méheken és az atkákon is, egy finom réteget létrehozva. A mikrokristályok nedvességet vonnak ki a környezetből, ezáltal aktiválják a hatóanyagot.
 
Miért nem ajánlatos a kezelés ismétlése?
Fiasításmentes, illetve csökkent fiasításos időszakban egyetlen alkalommal elvégzett kezelés is elegendő, hogy az atkák lehulljanak a kaptáron belül, ami feleslegessé teszi az ismételt kezelést. Amennyiben ismételt kezelés történik rövid időn belül, úgy túladagolás történhet. Ennek akár megnövekedett elhullás is lehet a következménye.
 
Mennyi időt kell hagyni mielőtt egy újabb kezelés végezhető?
Amennyiben mindenképpen szükség van egy ismételt kezelésre (pld. visszafertőződés miatt), úgy ajánlatos 30 napot hagyni a két alkalmazás között.
 
Milyen évszakban/időszakban használhatom az Api-Bioxal-t?
Az Api-Bioxal az év folyamán folyamatosan használható, az egyetlen feltétele az alkalmazásnak, hogy ne legyen jelen fiasítás, vagy csak csökkentett mértékben, annak érdekében, hogy a hatékonyság ne szenvedjen csorbát.
 
Használhatom az Api-Bioxal-t nyáron?
Igen, az Api-Bioxal használható nyáron, ha nincsen fiasítás, vagy csak kevés mértékben. A fiasítás mentes állapot létrehozható néhány méhészeti technika alkalmazásával, mint pld. az anya zárkázása (legalább 25 nap időtartamra), vagy a fiasítás elvétele.
A mesterséges létrehozott fiasítás mentes állapot néhány előnye:
Lehetővé teszi a méhek számára, hogy erőt és energiát gyűjtsenek az átteleléshez, mivel a mesterségesen leállított fiasítást követően a fehérjék és a vitellogeninek szintje megemelkedik, amelyek az általános jó állapot mutatói,
A méheknek több idejük jut a keretek tisztogatására, mellyel hozzájárulnak a család általános jó egészségügyi állapotához, 
A felhelyezett mézterek mellett is elvégezhető a beavatkozás.
 
Fel kell-e melegíteni a cukor-szirupos Api-Bioxal oldatot a felhasználást megelőzően?
Nem szükséges az elegy felmelegítése.
 
Hatékony-e az Api-Bioxal nyitott fiasításban?
Az Api-Bioxal hatóanyaga nem képes behatolni a fiasításba. Érdemes kivárni, amíg valamennyi fiasítás kikel, mivel az atka a lárvák alatt szeret elbújni.
 
Miképpen tolerálják az anyák a kezelést?
A méhészetekben végzett kísérletek azt mutatták, hogy az Api-Bioxal-lal folytatott kezelés semmilyen negatív hatással nincsen az anyákra.
 
A kezelés hatással lehet-e a herék és az anya termékenységére?
Nem állnak rendelkezésre olyan tudományos kutatási eredmények, amelyek a herék és az anya termékenységét vizsgálták a kezelés folyamán.
 
Használhatom-e az Api-Bioxal-t csurgatással hideg időjárási körülmények között?
Igen, az elvégzett tesztek azt igazolták, hogy alacsony hőmérséklet esetén (-4 – 0 °C) sem számoltak be negatív következményekről, mind rövid, mind pedig hosszú távon sem.
 
Használhatom-e az Api-Bioxal-t bioméhészetben?
Igen, az EU 2018/848 rendelete értelmében a termék bioméhészetekben történő felhasználásra alkalmas.
 
Használhatom-e az Api-Bioxal-t, amikor fenn vannak a mézterek?
Nem, mézterek jelenlétekor, illetve emberi fogyasztásra szánt mézgyűjtési időszakban nem alkalmazható.
 
Mennyi ideig kell várni a mézterek felhelyezésével a kezelés elvégzését követően?
Kevesebb, mint 24 óra.