Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Amikor pótlásra van szükség - Cukorszirup méheknek

Amikor pótlásra van szükség - Cukorszirup méheknek

A méh egy számos szempontból speciális haszonállat, amely bár nem szorul rendszeres takarmányozásra, időről időre szükség van nekik egy kis pótlásra. Ehhez a legideálisabb az, ha minőségi cukorszirup méheknek készült változatát kapják, természetesen fokozott odafigyelés mellett, megfelelő helyről beszerezve. De mégis mikor van mindezekre szükség és mire fontos odafigyelni? Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.

Cukorszirup méheknek, megbízható méhészbolt kínálatából

Bár a mai napig van olyan irodalom, amely a mézzel való pótlást javasolja a méhek számára, ez bizony igen veszélyes lehet. Ennek oka, hogy még akkor is fennállhat a fertőzöttség veszélye akkor is, ha az saját termesztésű. Vagyis mindenképpen érdemes cukorszirup méheknek készült változatával végezni az etetést. Ez több alkalommal is esedékes lehet egy esztendő során, ám általánosságban igaz az, hogy az ilyen jellegű etetést mindig nagy adagokkal kell végezni, hogy a család minél előbb készletet raktározzon. Fontos továbbá, hogy minden esetben megbízható méhészbolt kínálatából szerezze be a cukorszirupot.

cukorszirup méheknek, méhészbolt

Mikor érdemes cukorszirupot adni a méheknek?

Egy évben több olyan alkalom is van, amikor szüksége lehet a méheknek egy kis pótlásra. Az egyik tipikusan ilyen az az időszak, amikor a tavasz első napsugarai megjelennek és a hőmérő tartósan 5-10 Celsius fokot mutat. Ez ugyanis azt jelzi a méhészek számára, hogy eljött a szezon kezdete és ideje kirepülni. Ekkor nyílik lehetőség arra, hogy élelmet adjunk nekik, annak érdekében, nehogy kifogyjanak a tartalékokból és elpusztuljanak. Sőt, akkor is ajánlott cukorszirupot adni nekik pótlásként, ha van még mézük, ugyanis az így megmaradhat fiasításnak.

Szintén célszerű cukorszirupot adni nekik akkor, ha fejlesztené a családot. Ha mindezt a gyümölcs virágzás idejére időzíti akkor nagyon hatásos lehet és sok fiatal méh maradhat a családban.

A fentiek mellett szükség lehet a cukorlepény méheknek készült változatára az aszályos évek az őszi időszakában, betelelés előtt. Így nagyobb eséllyel élik túl a telet a méhek és biztosan nem fogynak ki a készleteikből.

Mindezeken felül a serkentés is lehet célja az etetésnek. Ilyenkor az élelemmel egyébként jól ellátott családokban a hordás érzetét kelthetjük. Ezzel pedig az anyákat szaporább petézésre ösztökéljük, ami pozitívan hat a családokra.

Bármi is a cél, a cukorszirup méheknek készült változatát minden esetben óvatosan kell behelyezni a kaptárba. Ellenkező esetben felzúdulhatnak. Először óvatosan hajtsa fel a takarást, majd nyomjon alá egy adag füstöt, amely idő alatt csúsztassa oda a lepényt, ahol a méhek tartózkodnak. Szükség lesz hozzá egy etető edény használatára is. Ha tálcára esett a választás, akkor azt a keretek felső léceire, míg a keretet vagy a vályút a méhcsomó közelében kell úgy elhelyezni, hogy azt kaptár bontás nélkül is meg lehessen tölteni és legyen lehetőség az ellenőrzésére. Ezek az eszközök is megtalálhatók egy megbízható méhészbolt kínálatában.

Tartalomhoz tartozó címkék: cukorszirup méheknek méhészbolt