Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

A mézkimelegítő és a méz viaszelválasztó fontos kellékek egy méhész számára

A mézkimelegítő és a méz viaszelválasztó fontos kellékek egy méhész számára
Számos olyan gép, szerkezet és kiegészítő létezik, amelyek nagyban megkönnyítik egy méhész dolgát, sőt, lehetővé teszik a lehető legegyszerűbb és legprecízebb munkavégzés menetét és megteremtik ennek alapjait is. Éppen ezért érdemes tisztában lenni azzal, milyen típusú szerkezetek találhatók a piacon, hiszen hatalmas előnyt jelenthet ezek használata mind az időbeosztás, mind pedig a méz minősége szempontjából. Lássuk ezek közül két, a szakmában igen népszerű szerkezet, a mézkimelegítő és a méz viaszelválasztó legfontosabb ismérveit!

Mire jó egy mézkimelegítő?

Egy mézkimelegítő rengeteg előnye van egy méhész életében. Főként azért, mert a méznek amennyire csak lehetséges idegen szerves vagy szervetlen anyagoktól mentesnek kell lennie, vagyis egyáltalán nem mindegy, milyen összetevőket használunk fel az elkészítéséhez. Emellett a szabályozás értelmében a kész terméknek nem kezdődhetett meg az erjedése, nem lehet mesterségesen megváltoztatott savtartalmú, továbbá nem melegíthető olyan módon, hogy a természetes enzimek elpusztuljanak, vagy jelentős mértékben inaktiválódjanak benne. Emellett pedig sem a pollen, sem pedig egyéb, ehhez hasonló természetes alkotóelem nem távolítható el belőle. A követelmények szerint továbbá a hazai mézek nedvességtartalma legfeljebb 20% lehet. Ahhoz, hogy ezt egyszerűen elérhessük, remek eszköz lehet egy mézkimelegítő használata, amely számos pozitívumot hoz a méhész munkájába. Egy nagyon fontos tudnivaló például, hogy e szerkezetnek hála a méz hőmérsékletét szinten tarthatjuk. Ennek eléréséhez érdemes a legnagyobb hőmérsékleten elkezdeni a kimelegítést, majd fokozatosan visszavenni abból körülbelül 40-50 Celsius fokig. Érdemes továbbá tudni e témakör kapcsán, hogy a legnagyobb hőmérsékleten kezdett melegítés nem árt a méznek, hiszen a megfelelő szerkezet esetén a talp közelében a meleg méz helyét mindig hidegebb méz veszi át. Viszont ha a méz már folyóssá válik, nagyon oda kell figyelni a hőmérsékletre. A mézhab megjelenésétől nem kell megijedni, ugyanis az olyan gyorsan kristályosodó mézek, mint például a repce vagy a napraforgó, a mézek kimelegítése során tapasztaljuk a nagy mennyiségű habréteg megjelenését. Ez azért van, mert a gyors megszilárdulás miatt a pergetés során a mézbe kerülő apró levegőbuborékoknak nincs elegendő idejük a felszínre emelkedni. Ezt a réteget egyszerűen csak el kell távolítani. 

 

Ez a folyamat alapvetően nem bonyolult feladat, ám érdemes mindenképpen elvégezni azt a legnagyobb odafigyelés mellett, kiemelkedő precizitással. A különböző méhészeti gépek remek segítségek nyújthatnak ehhez, sőt, e téren valódi kincs egy mézkimelegítő, amely biztosítja a maradéktalan és precíz munkavégzést. 

 

Mire jó egy méz viaszelválasztó?

Egy méz viaszelválasztó vagy más néven viaszolvasztó segítségével egyszerűen, gyorsan és precízen lehet a mézet és a viaszt szétválasztani egymástól, amely nagyon fontos tényező egy méhész munkája során. Ráadásul mindez úgy érhető el, hogy ebben egészen egyszerű módon a meleg levegő cirkuláltatása van a segítségünkre. E szerkezet működésének lényege, hogy az olvasztó tetejében levő fűtőtest hőjét a ventilátor oszlatja el úgy, hogy mindenhol azonos hőmérséklet legyen a tartályban. A termosztát 30 – 110 °C-ig állítható, vagyis igen széles skálán mozgatható. A folyamat során, amikora viasz elkezd olvadni, a méz leszáll a tartály aljára, ám a felszínén maradó viasz megvédi a túlmelegedéstől. Vagyis a méz viaszelválasztó használatának segítségével teljes egészében kinyerhetjük a mézet a viaszból. Mindennek köszönhetően az egyébként kicsit borsos befektetés ára nagyon hamar megtérül. Különösen igaz ez azon méhészek esetében, ahol a fedelezést géppel vagy elektromos késsel végzik, és több méz marad a viaszban.

 

Mindezeken felül a viaszolvasztót méz kimelegítésére is használhatjuk, az üvegeket, vödröt vagy kisebb hordót a perforált lemezre állítjuk, ezt követően pedig a termosztáton beállítjuk a kellő hőfokot.

 

Az élelmiszer biztonság miatt sem kell aggódni, hiszen a tartályban egy perforált lemez található, az egész tartály rozsdamentes acélból készült. Vagyis minden mézzel érintkező alkatrész az előírásoknak megfelelő alapanyagból készült.

 

Miért olyan lényeges ezeknek a gépeknek a használata?

Sokan azt gondolják, hogy nem feltétlenül fektetnének be drága berendezésekbe, pedig ha minőségi és megbízható helyről vásárol, bizony igen hamar megtérül ezeknek a szerkezeteknek az ára. Hiszen például a méz viaszelválasztónak hála, teljes egészében kinyerhető a méz a viaszból, vagyis jóval több mézünk lesz, mintha nem használnánk ezt a berendezést. A mézkimelegítő használata pedig garanciát jelent arra, hogy az előírásoknak megfelelően, amennyire csak lehetséges, idegen szerves vagy szervetlen anyagoktól mentesek legyenek a kész termékek. Vagyis nem kérdés, hogy mindenképpen szükség van ezeknek a gépeknek a használatára. 

 

Mire érdemes odafigyelni?

A méhészeti eszközök tárháza elképesztően széles, ugyanis számos kisebb és nagyobb kellékre, kiegészítőre van szükség a méhek körül ahhoz, hogy megfelelő, precíz és biztonságos legyen a munkavégzés. Mindenképpen érdemes még a munka megkezdése előtt sorra venni mindezeket, ellenőrizni az állapotukat és a hiányzó vagy sérült elemeket pótolni. Hiszen csak felszereléssel érdemes munkához látni. Ha pedig minden rendelkezésre áll, kezdődhet a munka, amelynek jutalma bizony a szó szoros értelmében édes lesz. 

 

A fentieket látva egyértelműen megállapítható, hogy mind a mézkimelegítő, mind pedig a méh viaszelválasztó fontos alappillérei egy méhész munkájának. Vagyis függetlenül attól, hogy valaki a hobbijának él a méhek között vagy ez a hivatása, nagy hasznát veszi mindkét szerkezetnek. Így különösen nagy öröm lesz a munka, hiszen a kinyert méz makulátlan lesz. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: méhészeti eszközök