Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

A legfontosabb méhészeti eszközök egy helyről!

A legfontosabb méhészeti eszközök egy helyről!

A méhészeti eszközök tárháza elképesztően széles, ugyanis számos kisebb és nagyobb kellékre, kiegészítőre van szükség a méhek körül ahhoz, hogy megfelelő, precíz és biztonságos legyen a munkavégzés. Mindenképpen érdemes még a munka megkezdése előtt sorra venni mindezeket, ellenőrizni az állapotukat és a hiányzó vagy sérült elemeket pótolni. Hiszen csak felszereléssel érdemes munkához látni.Ha szeretne mindent egy helyről, megbízható forrásból beszerezni és jó lenne ha egyetlen darab sem maradna ki a méhészeti eszközök közül, most a legjobb helyen jár.

Milyen méhészeti eszközökre lehet szüksége a kaptár mellett?

Az itt történő munkafolyamat igen összetett, ráadásul minden egyes mozzanat összefügg a soron következő lépéssel. Vagyis gyakorlatilag minden egyes mozdulat számít. Ehhez pedig elengedhetetlen a különböző kellékek bevonása is a feladatokba. Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a kaptárnál történő munka kapcsán az egyik legfontosabb eszköz az úgynevezett keret, amely jellemzően hársfából készül és fő feladata a méhészdrót helyén tartása a munkafolyamat során. Ez a két eszköz szolgál arra ugyanis, hogy a lép akkor is megmaradjon, ha egyébként a keretből már kinyertük a mézet. Ennek köszönhetően pedig a méhek mindennapjait nem zavarjuk meg, az általuk megszokott módon folytathatják a munkájukat és a méztermelést. Nem történik zavargás és nem zökkennek ki a rutinból. E feladat folyamat során lényeges továbbá a füstölő használata is, amelynek célja a méhek elriasztása. Az itt történő munkához tartozó eszköz a kaptárszolga is, amellyel az egyes lépek meglazítók és könnyedén arrébb tolhatók. A hozzá tartozó éles vágóél pedig arra szolgál, hogy a propolisz és a zugépítmények a felső keretlécről eltávolíthatók legyenek. Ilyenkor a méhek védelme érdekében fontos a lesöprő kefe használata is, hiszen szinte mindig le kell söpörni a méheket a lépekről vagy a kaptár faléról, aljáról, illetve a tetőről.

Méhészeti eszközök széles választéka.

A méz kinyeréséhez használt méhész felszerelés

Még mielőtt a pergetésre kerülne a sor, szükség lesz egy úgynevezett fedelezőkésre, amely segítségével eltávolíthatóvá válnak a sejteket lezáró viaszfedelek. Ha ez a lépés kimaradna, hiába minden erőfeszítés, a méz nem nyerhető ki a sejtekből. Ugyanis amikor a lép sejtjei csordultig teltek mézzel, a dolgozók a cellák fedelét egy kis viaszfedéllel lezárják. A méz kinyerésének folyamatához emellett elengedhetetlen méhész kellék a pergető is, ám e művelet elvégzéséhez egy mézeskanna elhelyezésére is szükség lesz, amelybe a kész méz kerül. 

A fentiek mellett létezik van külön méhészeti eszköz a takarmányozáshoz, a teleltetéshez, valamint a kórokozók elleni védekezéshez is. Ilyenek például a kaptárvasak, a kések, a hengerek, az állványok, a füstölők, méhlesöprők is. De még az olyan apróságokra is gondolni kell, mint a kaptárszámok, a keret távtartók, kaptárrögzítő kapcsok, vagy akár a kaptárfogantyúk.

 

Fontos, hogy mindig megbízható, minőségi helyről vásároljon!

Mivel a méhészet egy nagyon aprólékos, odafigyelést kívánó munka, nem kérdés az, hogy a hozzá használt legapróbb kellékeknek is strapabírónak és minőséginek kell lennie. Ellenkező esetben ugyanis megnő a hiba lehetőség, amelynek akár komoly következményei is lehetnek. Így ajánlott mindig megbízható forrásból vásárolni, ha méhész kellékek beszerzése a cél. Így lesz tényleg örömteli a munka és valóban édes a pihenés.

Tartalomhoz tartozó címkék: méhészeti eszközök