Állatgyógyászati készítmények
kaptar
Védőálarcok szublimáláshoz
Tekintse meg kínálatunkat
Kaptárak és tartozékaik

Destruktor 3,2% koncentrátum mézelő méheknek A.U.V.

Cikkszám:202202
Státusz:Nem rendelhető
Destruktor 3,2 % koncentrátum mézelő méheknek A.U.V.
1. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS GYÁRTÓNAK A NEVE ÉS CÍME
A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Fortevit Kft. 2440 Százhalombatta, Hóvirág u. 4.
A gyártási tételek felszabadításáért felelős gyártó: United Pharma Állatgyógyászati Kft. 1108 Budapest, Gumigyár u. 5-7.

2.AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE
Destruktor 3,2 % koncentrátum mézelő méheknek A.U.V.

3. HATÓANYAGOK ÉS EGYÉB ÖSSZETEVŐK MEGNEVEZÉSE
Hatóanyag:
Kumafosz: 32 mg/ml

4. JAVALLAT(OK)
Mézelő méh Varroa destructor okozta fertőzésének diagnosztizálására és kezelésére.

5. ELLENJAVALLATOK
Mézhordás előtt és alatt nem alkalmazható. A kezelést 6 héttel a mézhordás előtt be kell fejezni. A méhek a készítménnyel 5°C alatti hőmérsékleten nem kezelhetők.

6. MELLÉKHATÁSOK
Alacsony külső hőmérséklet esetén kisfokú méhpusztulás léphet fel.
Ha súlyos nemkívánatos hatást vagy egyéb, ebben a használati utasításban nem szereplő hatásokat észlel, értesítse erről a kezelő állatorvost!

7. CÉLÁLLAT FAJ(OK)
Mézelő méh

8. ADAGOLÁS, ALKALMAZÁSI MÓD(OK) CÉLÁLLAT FAJONKÉNT
Alkalmazási mód:
Méhkaptárban való alkalmazásra.
A Destruktor 3,2 % koncentrátum kizárólag hígítva, a használatra kész munkaemulzió elkészítése után alkalmazható. A kezelést célszerű a külön forgalmazott Destruktor adagoló készlettel elvégezni.
A munkaemulziót úgy állítjuk elő, hogy a szükséges mennyiségű Destruktort az adagoló készlethez tartozó műanyag flakonba öntjük és vízzel elegyítjük. 10 ml Destruktort (egy üveg tartalmát) 500 ml-re kell felhígítani, vagyis 1 ml-ből 50 ml munkaemulzió készítendő.
Ezt követően a Destruktor adagoló készlet adagoló részét, a toldalékcsövet és a hegyet összeállítjuk, majd szorosan a műanyag flakonra csavarjuk. Végül a munkaemulziót jól összerázzuk. Az egy család kezeléséhez elegendő munkaemulziót (lásd adagolás) a flakon megnyomásával az adagolóba kell juttatni, majd egyenletesen a léputcák mentén a méhekre csepegtetni.
Adagolás:
Jól fejlett, egészséges méhcsaládok esetében kezelésenként 50 ml/család munkaemulzió alkalmazandó. Gyenge családok esetében, amikor a méhek csak a lépek felét népesítik be, fél adaggal (25 ml/család) kell kezelni. Mesterséges, illetve fiatal rajokat 10-25 ml munkaoldattal ajánlatos kezelni.
A kezelést a hordási időn kívül, illetve tavasszal, legkésőbb 6 héttel a hordási időszak megkezdése előtt kell elvégezni, a kezelendő méhcsaládoknak megközelítően fiasításmentesnek kell lenniük.

9. A HELYES ALKALMAZÁSRA VONATKOZÓ JAVASLAT
A kezelés időtartama
Diagnózis : A varroózis kimutatására egyszeri kezelés elegendő. A kezelés előtt a kaptár aljára egy fehér lapot kell helyezni, majd egy nappal később ellenőrizni, hogy található-e rajta elpusztult varroa atka.
Terápia: A varroózis felszámolása céljából a kezelést 7 napos időközzel kétszer kell ismételni.
Az egy méhészethez tartozó összes családot egyidejűleg kell kezelni.
A fedett fiasításban az atkák túlélnek, így ebben az időszakban kétszeri kezelés nem elegendő.
A munkaemulziót tárolni nem szabad, kezelés előtt mindig frissen kell elkészíteni!
A kezeléskor a munkaemulzió hőmérséklete ne legyen 25°C-nál alacsonyabb. Minden elfoglalt léputcát kezelni kell.

10. ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ
Méz: 42 nap.
Amennyiben a Destruktor alkalmazása és a hordás megkezdése előtt 42 napnál rövidebb idő telt el, úgy az ezt követő időben nyert mézet sem emberi fogyasztásra, sem a méhek táplálására használni nem szabad! A kezelt méhcsaládoktól származó viasz emberi fogyasztásra, továbbá élelmiszeripari, kozmetikai és gyógyszeripari felhasználásra nem kerülhet.

11. KÜLÖNLEGES TÁROLÁSI ELŐÍRÁSOK
Gyermekek elől gondosan el kell zárni!
Legfeljebb 30°C-on tárolandó. Az eredeti csomagolásban tárolandó.
Ezt az állatgyógyászati készítményt csak a címkén feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni!

12. KÜLÖNLEGES FIGYELMEZTETÉS(EK)
Különleges figyelmeztetések minden célállat fajra vonatkozóan:
Bármely atkaellenes szerrel szemben kialakulhat rezisztencia az adott szercsaládba tartozó szer kizárólagos gyakori alkalmazása után.
A kezelt állatokra vonatkozó különleges óvintézkedések:
Az ajánlott dózist nem szabad túllépni.
Az állatok kezelését végző személyre vonatkozó különleges óvintézkedések:
A készítmény hatóanyaga, a kumafosz, bőrön keresztül felszívódik, ezért a termék alkalmazása során ajánlott impregnált kesztyűt (például gumi vagy latex anyagból) és védőálarcot viselni, mert el kell kerülni a készítmény bőrre jutását. A készítmény alkalmazása közben enni, inni, dohányozni tilos. Alkalmazás után kezet kell mosni. A Destruktor hatóanyaga a szerves foszforsav-észter származékok közé tartozik. Előírás szerint használva nem mérgező. Véletlen mérgezés esetén orvoshoz kell fordulni, bemutatva a készítmény használati utasítását. Antidotum mérgezés esetén: 1%-os atropin-szulfát injekció intramuszkulárisan. Adagolás (ember): 0,2 - 0,5 ml. Az atropin injekció megismételhető, ha az atropin hatása megszűnt és az acetilkolineszteráz-gátlás mérgezési tünetei (pupillaszűkület, izomremegés, hányás, hasmenés) továbbra is fennállnak.
Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók:
Egyéb kolinerg hatású szerekkel (imidazotiazolok, tetrahidropirimidinek) egyidejűleg nem alkalmazható.
Túladagolás (tünetek, sürgősségi intézkedések, antidotumok):
Az ajánlott dózist meghaladva az elhullás növekedhet.
Inkompatibilitások:
Kompatibilitási vizsgálatok hiányában ezt az állatgyógyászati készítményt tilos keverni más állatgyógyászati készítménnyel.

13. A FEL NEM HASZNÁLT KÉSZÍTMÉNY VAGY HULLADÉKAINAK ÁRTALMATLANNÁ TÉTELÉRE VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK (AMENNYIBEN SZÜKSÉGESEK)
A fel nem használt állatgyógyászati készítmény nem kerülhet sem a szennyvízbe, sem a háztartási hulladékba, továbbá nem kerülhet természetes vizekbe, mert veszélyes lehet a halakra és más vízi élőlényekre. A fel nem használt állatgyógyászati készítményt, valamint a keletkező hulladékokat a helyi követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni.

14. A HASZNÁLATI UTASÍTÁS UTOLSÓ JÓVÁHAGYÁSÁNAK IDŐPONTJA
2015. február 10.

15. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Kiszerelés: 10 ml, barna üvegben garanciazáras csavaros PE kupakkal lezárva, kartondobozban.