Állatgyógyászati készítmények
kaptar
Védőálarcok szublimáláshoz
Tekintse meg kínálatunkat
Kaptárak és tartozékaik

Mézben az egészség - Méhészkönyv

Cikkszám:600003
Státusz:Raktáron
2 500 Ft
+25 hűségpont *
Mézben az egészségMézben az egészség
Mézben az egészség - Méhészkönyv

" Mesterművet hozott létre a Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület méhész közössége. A " Méhészkönyv Mézben az egészség " kiadvány azért különleges, mert szerzői - akik többnyire gyakorló méhészek - előzetes irodalmi munkásság nélkül, Vadas Gábor szerkesztő irányítása mellett rendkívül értékes, jól értelmezhető, rendszerezett ismeretanyagot kapnak, a gyakorlott méhész fejében pedig rendszerré áll össze a megszerzett tudásanyag. Érdekfeszítő olvasmány lehet a laikus számára is. "

Tudja-e?

hogy a méz legfontosabb alkotóeleme, a gyümölcscukor csaknem kétszer olyan édes, mint a háztartásokban használt nád vagy répacukor? A kristálycukor édességérzete 100, a gyümölcscukoré pedig 174!

hogy a méz 5-6 féle cukrot tartalmaz? Ezek 85-95 százaléka könnyen emészthető, rövid szénláncú monoszacharid, azaz szőlő- és gyümölcscukor. Elenyészően kevés a mézekben a nehezebben emészthető hosszú szénláncú diszacharid és polyszacharid.

hogy a mézben sokféle enzim működik, ezek a táplálékok lebontását, vagyis az emésztést segítik elő.

hogy a mézben előforduló szabad aminosavaknak és egyéb szerves savaknak étvágygerjesztő hatása van?

hogy több mint százféle íz és illatos zamatanyag van a mézben?

hogy sokféle virágport is tartalmaz a méz?

hogy a méz az élet számára létfontosságú ásványi anyagokban gazdag? Különösen az édes mézharmat, a fenyőméz, gesztenyeméz és hársméz tartalmaz nyomelemet.

hogy a méz 18-19%-a olyan vizet tartalmaz, amely a növényi sejteken keresztül többszörösen átszűrt, káros anyagoktól teljesen mentes?

hogy egyes mézfajták (repeméz, hársméz, vegyes virágméz) kristályosodását mi idézi elő? Nem a gyári cukortartalom, ellenkezőleg, a legértékesebb szőlőcukor magasabb aránya miatt következik be a kristályosodás.

hogy hazánkban az egy főre Jutó évi mézfogyasztás csak 25-30 dkg, míg a fejlett nyugati országokban 250 dkg?"

Mindezekhez válogatottan szép fotóanyag, szakmai lelkesedés, jó stílus társul.